Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neki dijele otkaze, a neki - posao

Nije svima recesija: Za pištolje, kože i kamine nema krize

31.01.2009.
u 20:19

Iako je od listopada do kraja prosinca 2008. bez posla ostalo 47.000 radnika – čak 4000 više nego u istom razdoblju lani – ne tonu svi u globalnu financijsku krizu i recesiju. Dok većina tvrtki posrće pod teretom nagomilanih zaliha, smanjenih ili prekinutih narudžbi, neodobrenih kredita... i sprema nove otkaze, ima i onih koji od početka godine pronalaze nove poslove i poslovne partnere – čak i zapošljavaju radnike.

Izvoz u SAD
Karlovačka tvornica pištolja HS produkt za tržište SAD-a, odakle je i krenula gospodarska kriza, dogovorila je povećane narudžbe zbog kojih je prošlog tjedna, kako nam je potvrdio predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman, zaposlila novih 48 radnika, a planira ih zaposliti još. Nakon tisuća otkaza u trgovini, drvoprerađivačkoj i inoj industriji, da nije sve crno potvrđuje i Alstom Hrvatska za proizvodnju energetskih postrojenja, koja zapošljava 700 radnika. Deset ih je zaposleno u siječnju, a lani 50 zbog planova o širenju proizvodnje.

– Posla ima dovoljno. Problem je jedino što bismo radi širenja proizvodnje gradili novu halu, ali zemljište nije u našem vlasništvu. Ovu poslovnu godinu završit ćemo s prihodom od 56 milijuna eura, uključujući 5,5 milijuna eura prihoda Turboteha – najavljuje Damir Vranić, predsjednik uprave Alstoma. Krajem prošle godine u programu Stipendika sklopili su i ugovore o stipendiranju 25 inženjera strojarstva i mehatroničara.

I u tvornici koža Psunj u Rešetarima, koja izvozi 90 posto proizvodnje, očekuju dalji rast narudžbi. Radnike na određeno primili su u stalni radni odnos, a planiraju i nova zaposlenja u proizvodnji i prodaji obućarske kože za vatrogasnu, vojnu i policijsku sportsku obuću, te koža za izradu modnih galanterijskih i obućarskih artikala – kaže predsjednik uprave i vlasnik Božo Ljubić.

Odbijaju poslove
U požeškom Plamen Internationalu za proizvodnju peći, kamina i štednjaka na kruta goriva od početka godine broj radnika su sa 450 povećali za 44, a zaposlit će još 17. Čak 85 posto proizvodnje izvoze u zemlje EU, kaže član uprave Vino Matijević.

Riječki Euromodul čak je prisiljen odbijati poslovne ponude jer su mu pogoni popunjeni iduće dvije godine, doznajemo od vlasnika Igora Babića.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?