Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Nezaposleni Kinezi traže spas u životu na selu

17. veljače 2009. u 15:32 1 prikaza

Čak 26 milijuna Kineza koji su nedavno ostali bez posla, navode američki mediji, krenulo je u pohod iz velikih industrijskih gradova prema ruralnim krajevima te dalekoistočne države nadajući se da je život na selu izgledniji za preživljavanje.

Život u provinciji nije nimalo lagan - prihod kineskog seljaka iznosi oko 690 dolara na godinu što je manje od jedne trećine prihoda koji se može zaraditi u urbanim kineskim sredinama.

No to je bilo prije krize, koja je udarajući vrlo nemilosrdno na najbrže rastuće gospodarstvo svijeta, ostavila na milijune radnika bez posla, a time i bez prihoda u skupim gradskim sredinama.

Neki od nezaposlenih unatoč teškim uvjetima života i nadalje će ostati u gradovima nadajući se bilo kakvoj poslovnoj prilici, pa i uz manju zaradu.

No one koji su odlučili napustiti grad i vratiti se kući na selo, čeka veliki šok, ocjenjuje Victor Shih, profesor koji godinama izučava kinesku ekonomiju.

Riječ je o mlađim ljudima, povratnicima na selo, koji su odrasli u gradovima i ne znaju što točno život na zemlji i od nje znači, drži Shih upozoravajući kako će se brzo njihova velika očekivanja u surovosti ruralne sredine otopiti.

(S.M.)

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima