Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SVE IZAZIVA STRES NA RADNOM MJESTU

Nerazumni šefovi i prekovremeni rad najviše pogađaju zaposlenike

stres-web.jpg
import
08.08.2008.
u 13:25

Na radnom mjestu svakodnevo je stresu izloženo čak 78 posto zaposlenika, dok su najviše od svih, stresu skloni radnici u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda, izdavačkoj te financijskoj djelatnosti, istraživanje je portala "MojPosao".

Glavni razlog stresa na radnom mjestu za većinu ispitanika jest njihov nadređeni te prevelika količina posla koju moraju obavljati, a pod stresom su više žene nego muškarci.

Muškarci u ovom ispitivanju ističu i da su često pod stresom na radnom mjestu zbog nerazumnih rokova radnih zadataka.

„Previše posla, premalo vremena, neodlazak na pauzu da bi se sve stiglo, daješ maksimum, šefovi se vuku po kavama i očekuju da ostaneš prekovremeno…“ – jedan je od komentra ispitanika.

Stres zbog svog nadređenog ispitanici u najvećem postotku doživljavaju iz razloga što šefovi ne prihvaća niti uvažava mišljenja i ideje koje su dobre te uslijed nerealnih očekivanja o vremenu potrebnom za obavljanje nekog posla.

Stres ispitanika izaziva i kompetencija potrebna za obavljanje zadataka u radnih kolega, kao i tračevi u radnoj sredini.

Uslijed stresa, najčešće posljedice zaposlenika bile su nesanica, izostanci s posla, promjena radnog mjesta, te povećanja konzumacija alkohola, grickalica i slatkiša.

Čak 71 posto ispitanika, podjednako i muškarci i žene u ovom ispitivanju, smatra kako je uredski bijes sve češći i ozbiljniji problem. Kao rješenje za smanjenje stresa na radnom mjestu, ispitanici u najvećoj mjeri navode potrebu veće usmjerenosti poslodavca na njihov profesionalni razvoj, a pomoglo bi i to kada bi s posla odlazili na vrijeme.

Od ostalih rješenja za smanjenje stresa na radnom mjestu ispitanici su naveli: priznanje za obavljen posao, potrebu postojanja "kućnog reda", priliku da ih se sasluša, više kraćih odmora tijekom posla te bolje radno okruženje i međuljudske odnose.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?