Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.11.2012. u 12:00

Više ne može na izbore, pa može žestoko krenuti u reforme na svim razinama društva i gospodarstva

Drugi mandat Baracka Obame mogao bi Americi donijeti ono što je ona od njega očekivala prije četiri godine u trenucima kada je postalo jasno da će postati predsjednik. Stoga bismo upravo početak drugog mandata mogli nazvati svojevrsnom nultom točkom, odrednicom nakon koje će se većina stvari početi zaista mijenjati i ići prema pozitivnim vrijednostima.

Obama je na početku prvoga mandata od Busha naslijedio Ameriku koja je bila u maksimalnom minusu, i to gotovo na svim poljima. Za izvlačenje iz toga gliba trebalo je puno energije, volje, samoodricanja, a Obama je pokazao da se držao zacrtanih ciljeva iako je probijanje kroz protekle četiri godine zapravo bilo jako tegobno i frustrirajuće, a javnost često nije imala pojma što se zapravo događa.

Socijalna država

U novi mandat on ulazi s manje opterećenja, no s nimalo manje očekivanja. Njegov najveći i najznačajniji cilj je ojačavanje i učvršćivanje pozicije američke srednje klase i svih onih koji žive od svojega rada i plaće koju za to dobivaju. Može se očekivati da će ubrzo nakon inauguracije puno energije i vremena uložiti u to da sunarodnjacima objasni da će im upravo socijalna država za kakvu se on zalaže donijeti sigurnost i prosperitet.

Gospodarstvo će ostati u samom središtu predsjednikova djelovanja, a otvaranje kvalitetnih radnih mjesta vezanih uz nove tehnologije i sofisticirane proizvode bit će apsolutni prioritet. Više nego u prvom mandatu Obama će nastojati naglasiti nevjerojatnu ulogu koju znanost i obrazovanje mogu imati u jačanju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta. Pred njim je i golemi zadatak da učvrsti i uhoda novi sustav zdravstvenog osiguranja i da do sredine mandata većina Amerikanaca shvati koje im dobrobiti ono donosi.

Budućnost nacije

Obama sigurno neće trošiti energiju na pokušaje da razbuca i reformira washingtonski politički establišment, što je obećavao prije četiri godine. U međuvremenu je shvatio da je to u ovome trenutku uzaludan posao i da snage treba usmjeriti na ono što će osigurati budućnost nacije.

Nakon uragana Sandy koji je pokazao da su klimatske promjene realnost i da ubijaju Amerikance i uništavaju im imovinu, Obama će vjerojatno jače nagaziti na tu tematiku, koja je pak usko povezana s ekonomijom i novim radnim mjestima.

Neopterećen time da ga čeka kampanja za reizbor, Obama bi za Sjedinjene Države doista mogao napraviti povijesne stvari i tako stati uz bok predsjednicima poput Roosevelta ili Lincolna.     

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Komentara 4

TO
Toni50
11:43 09.11.2012.

Neopterećeni Obama sada će pokazati što doista može a to je da povede jedn ljepi rat sa mnogo žrtava negdje i da pobijedi. Šta drugo može? da čujem da vidimo tko to zna ? A taji od nas svih !

NI
Nini istrijan
15:35 08.11.2012.

Pa toliko opusten bas nije. Amerika se nalazi na fiskalnoj ivici ponora i ako Obama ne uspije dokraja godine da to rijesi onda se neke stvari automatski dogadjaju a tu prije svega mislim da USA ulazi u recesiju i uvlaci sa sobom cijeli svijet. On ima dva mjeseca da usaglasi budget sa neprijateljskim nastrojenim Kongresom i isto tako poreznu politiku u kojoj je najveci kamen spoticanja njegov plan o vecem oporezivanju bogatih.Upravo ovdje je Kongres najavio da nece odstupiti ni pedalj. Tako da kako go okrene je on ovisan o medjupartijskom sporazumu oko ekonomske politike.Kongres a ni krupan kapital nisu racunali na poraz Romneya i uklozili su ogroman novac u njegovu izbornu kampanju.Sada su pojeli gorku jabuku pa cemo vidjeti kako se se sve rijesiti jer Obama i pored najbolje namjere ipak ne moze sam sve.

Avatar JOHNI
JOHNI
22:07 08.11.2012.

Kako sam ćuo kada je Obama preuzeo prvi puta dužnost predsjednika SAD -e , SAD-e je imao 10 000 milijardi duga a sada ima 16 000 milijardi do kraja mandata če imati barem 20 000 milijardi duga , nitko tamo ne mož4e ništa puno ućiniti ma koliko htio kada stranke jedni druge blokiraju, postavljaju klipove jedni drugima... a niti mi Obama ima uatorite (po mom mišljenju) da može pokrenuti nešto veliko, značajno ,bito .Dali bi Romny nešto više učinio i to ne znam ... opet se vračamo na one klipove pa isto ispadsa vjerojatno ne....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?