Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Najozbiljniji skandal Kukuriku koalicije

ostojić
Patrik Macek/Pixsell
06.03.2013. u 12:00

Potvrde li se optužbe protiv Ostojića, Vladin kredibilitet bit će trajno narušen.

Afera “Istarski grijeh”, kako je već prozvan slučaj sumnjivih transakcija sa zemljištem u vlasništvu obitelji ministra turizma Veljka Ostojića, sasvim sigurno je najozbiljniji skandal u dosadašnjem mandatu Kukuriku koalicije. Vladu Zorana Milanovića dosad su potresali skandali vezani uza stranačko kadroviranje, netransparentnu javnu nabavu, ostavke ministara, no ni jedan od tih problema ne može se usporediti s potencijalnim negativnim posljedicama koje će Vlada pretrpjeti u slučaju da se optužbe protiv Ostojića pokažu točnima.

Kukuriku koalicija na vlast je došla kapitalizirajući brojne optužnice za kriminal podignute protiv bivših visokih dužnosnika HDZ-a. Pokaže li se sada da je član Vlade koristio svoju političku moć da bi svojoj šogorici omogućio zaradu od dvadesetak milijuna kuna na prenamjeni zemljišta, evidentno je da će Vladin etički kredibilitet – njezin trenutačno najvredniji resurs – biti uvelike narušen. Ipak, optužbe protiv Ostojića imaju i puno šire implikacije. Praktički od osamostaljenja Hrvatske do danas Istra je funkcionirala kao svojevrsni bastion nekretninskih malverzacija – sumnjivih prenamjena zemljišta na kojima su se obrnule stotine milijuna kuna.

U “Istarskom grijehu” sudjelovali su svi, od političara preko krupnih kapitalista do samih žitelja najvećeg hrvatskog poluotoka. Takva interesna koalicija, zajedno s komplementarnom političkom paraautonomijom, bila je temelj strelovitog gospodarskog rasta Istre, danas ekonomski najrazvijenijeg dijela Hrvatske. Ipak, dolaskom krize i taj plutokracijski sustav počeo se raspadati. Istraga protiv Ostojića mogla bi biti naznaka njegova konačnog kraja.

Komentara 9

CH
chemica
15:16 06.03.2013.

"U slučaju da se optužbe protiv Ostojića pokažu točnima"...Pobogu, on je POLITIČAR. Nije potrebna sudska presuda. Desilo se nešto što je u svakoj normalnoj zemlji ABNORMALNO. Vlasnici zemljišta su bili prisiljeni prodati vlastitu imovinu familiji Ostojić jer im je bilo onemogućeno da s njom raspolažu kako su planirali. Odbijen je zahtjev za prenamjenom u zemljište predviđeno za turističku namjenu. Familiji Ostojić je pak zahtjev UVAŽEN. Za isto to zemljište! Japa je pak bil glavešina u Županiji koja je donijela odluku na štetu prvog vlasnika, a sada sasvim suprotnu, njemu u korist! To što tvrdi da nije on zaradio dvadeset milijuna kuna već njegova šogorica i njegova ženica nakon što su parcelu PREPRODALE...Vlasniku nije bilo omogućeno da se bavi turističkom djelatnošću, a familiji Ostojić je to omogućeno mada im to nikada i nije bio cilj osim da se bave mešetarenjem! Osnovno je pitanje, želimo li živjeti u Hrvatskoj u kojoj postoje građani prvog reda ( Ostojići smiju sve) i građani DRUGOG reda? Ustav je KRISTALNO jasan po pitanju RAVNOPRAVNOSTI građana koja je ovdje očigledno narušena.

GU
gustirna
16:58 06.03.2013.

problem hrvatske je upravo u tome sto optuzbe protiv partije se nikada ne potvrde.budu odbacene ili pak skupljaju prasinu u ladicama cekajuci zastaru ili pogodan trenutak za politicki reket.

MA
maruška
09:27 07.03.2013.

Danas je izašao članak o sramotnom pravilniku (10. str) ali ga ovdje nema da ga ne možemo komentirati ZAŠTO DRAGI VEČERNJI???????????? E, pa poručite Milanoviću, vi koji ste zaduženi za čitanje komentara i špijuniranje, da se sveučilišni nastavnici spremaju naa ulicu, pozvat će i studente..... Jovanović će mu doći glave, može biti siguran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?