Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Degustacije Sjajna prva prezentacija novozelandskih vina

Montana se vraća kući

327181.jpg
import
23.09.2005.
u 14:57

Kristalno je zelenožute boje, sa zlatnim odsjajem, intenzivna mirisa koji traje, cvjetan, akacija, list rajčice. Arome se bogato razvijaju, osjeti se i sijeno, zeleni papar, paprika. Puno je (12,5 poto), završetak je tipično gorkast, kiseline su fine, vino je vrlo svježe, ukusno, skladno, meko i zaokruženo, odličan aperitiv i ljetno vino. Zapisali smo to za Marlborough Sauvignon Blanc 04; za otmjenijeg "rođaka", Montana Reserve Marlborough Sauvignon Blanc 04 opis je još bogatiji, a moja osobna ocjena viša (87/100). Aromatski je bogatiji, elegantniji, uz prethodnu voćnost osjete se i ananas, suha smokva, banane, grejp, gušći je, a alkohol, iako ga je 13,5 posto, ne strši. Bogatstvu je pridonijelo selekcionirano grožđe i boravak u drvenim bačvicama.

Opisi su ovo dva sjajna sauvignona, nova na našem tržištu, a s cijenom od oko 60 kuna i još konkurentnija. Podrijetlo im je s Novoga Zelanda, iz glasovite vinarije Montana, koju je utemeljio sredinom prošlog stoljeća Ivan Jukić s obitelji, iz Male Dube pokraj Živogošća, a razvili do svjetske slave sinovi Frank i Mate. U pokrajini Marlborough posadili su 1973. prve moderne vinograde i postali vodeći vinari te otočne države. Danas su se ta novozelandska vina vratila kući, u Hrvatsku, zahvaljujući međunarodnoj tvrtki Allied Domecq.

Njezini su predstavnici, na čelu s Lili Vodušek, Slavkom Prpićem i uz pomoć počasnog konzula Novoga Zelanda Nikole Jelinčića upriličili sjajnu, prvu vođenu degustaciju novozelandskih vina u nas. U primjerenom ambijentu "Okrugljaka" osam je vina odlično predstavio poznati sommelier iz Pule, bivši državni prvak Sandi Paris toliko je bila zanimljiva i slikovita da za dva sata trajanja gotovo nitko nije niti ustao od stola.

Montana vina iz dvije su različite pokrajine: Gisborne na istočnom kraju sjevernog otoka i Marlborough na sjeveroistočnom kraju južnog otoka. Kušalo se i dva chardonnaya i općenita je ocjena da su bijela vina ostavila bolji dojam. Prednjači Gisborne Chardonnay 02, iako iz inoksa za razliku od Montana Reserve Marlborough Chardonnaya 03, žutozlatne je boje, gotovo cijenjenoga starog zlata, aroma zrelog voća, dinje, zrele kruške, pa i pečenog badema.

Od crnih vina, merlot i cabernet sauvignon nadmašili su crni pinoti, Montana Reserve Marloborough Pinot Noir 03 i Marlborough Pinot Noir 04, gotovo školničke boje, raskošne voćnosti trešnje, crvenog ribiza, jagode, odnosno zrele višnje, šljive, s malo kože i cimeta. I sve to s bitnom napomenom o vrlo povoljnom odnosu kakvoće i cijene.

Želite prijaviti greške?