Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno stanje

Uzbuna: Djeca nam piju samo radi opijanja!

'gra::zagreb::.21.01.2003.  opijanje maldih  alkoholicari snimio zeljko lukunic'
'Photoshop'
21.12.2010.
u 08:00

Učinak alkohola, te legalne droge, podcjenjujemo. Kad bi se zabranio, alkohol bi ušao u zabranu u rangu heroina, ne marihuane – zorno upozorava dr. Torre

Nakon jedne intervencije, liječnica se popela u vozilo Hitne pomoći, vozač je pokrenuo motor i uključio svjetla. Farovi su bljesnuli u golo grmlje obližnjeg parka i otkrili neočekivan prizor: malo tijelo sklupčano pod klupom.

Lako dostupno piće

– Izašli smo, prišli, a na tlu je ležala djevojčica u dobi između 10 i 12 godina. Bez svijesti, već malo promrzla jer bilo je oko nula stupnjeva. Zbrinuli smo je u Klaićevoj, imala je visoke doze alkohola u krvi. Pitala sam se, što bi bilo da je nismo slučajno našli te gdje je društvo koje ju je tako ostavilo – ispričala je svoje iskustvo dr. Slobodanka Keleuva, ravnateljica Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreb, jučer na predstavljanju ovogodišnjih rezultata istraživanja o konzumacije alkohola među mladima. Istraživanje već treću godinu zaredom provodi Zagrebačka pivovara u sklopu društveno odgovornog ponašanja i kampanje “Razmisli - treba znati stati”.

– U interesu nam je da se naši proizvodi ne zloupotrebljavaju jer to urušava brend – objasnila je Tina Puhalo Grladinović iz Zagrebačke pivovare.

Mladi u Hrvatskoj po pijenju alkohola prestigli su europski prosjek, a pritom dvije stvari posebice zabrinjavaju.

– Dosad su među razlozima za pijenje najčešće navodili bolje raspoloženje i druga pozitivna očekivanja, ali u zadnje vrijeme počeli su piti opijanja radi. To ekscesno pijenje, koje podrazumijeva pet i više pića, nije tipično mediteranski stil pijenja kakav je prisutan u nas. Drugo, nitko od djece u istraživanju nije rekao da pije kod kuće, a to znači da im je piće u javnosti svuda dostupno. To treba zabrinuti društvo – upozorila je prim. dr. Marina Kuzman, voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Uzlazni trendovi pijenja kod mladih vezani su uz ozbiljniju proizvodnju alkoholnih pića i njihovu dostupnost, navodi dr. Robert Torre, psihijatar s Klinike za psihijatriju KB-a “Sestre milosrdnice”.

– A učinak alkohola, te legalne droge, podcjenjujemo. Kad bi se zabranio, alkohol bi ušao u zabranu u rangu heroina, ne marihuane – zorno upozorava dr. Torre koji misli da bi proizvođači i prodavatelji alkoholnih pića trebali više djelovati kako alkohol mladima ne bi bio tako lako dostupan. Hitna pomoć sve više zbrinjava pijane maloljetnike u blizini škola, a manje iz diskoklubova, ističe dr. Keleuva.

Roditelji “švercaju cugu”

Zakoni su dobri, ali smo kao društvo tolerantni na alkohol, složili su se stručnjaci. Imali su priliku vidjeti i roditelje kako pomažu djeci da prošvercaju “žesticu” u autobus na školski izlet, kao i one koji se ljute kad ih se zove jer im je dijete nađeno pijano, a znamo u kojoj mjeri se pazi da se alkohol ne proda maloljetnicima.

Ključne riječi

Komentara 5

CA
Caplja
09:25 21.12.2010.

Kada bi im država osigurala nekakvu budučnost nebi imali vremena piti cijelu noč.

ZA
zagabria1
10:11 21.12.2010.

država nema veze s tim. Kad bi u narodu bilo dovoljno sposobnih da osnivaju domaće Apple-ove, Facebooke, IBM-ove itd država bi im lako osigurala budućnost. Kakav narod takva država. Ako nema dovoljno sposobnih narod i država gladuju

Avatar Jana
Jana
10:57 21.12.2010.

Mladi piju i nasilni su ! Nemaju budučnost . Nekada se je znalo kada završiš srednju ili fakultet da ćeš raditi u struci a danas nemaš nikakvu sigurnost. Kakve ideale dajemo djeci ? O čemu djeca danas sanjaju? Tko susu im ideali? Golišave sponsoruše kojima nas bombardiraju svakodnevne novine i televizija. Tipovi sa dobrim kolima koji su puni para . Sex i brza zarada bez muke, prijateljstva preko face booka-a. Kakvu poruku daju mediji? Koliko se zauzimaju za mlade politika (korumpirana) , crkva (koja zbog sbandala izgubila kredibilitet), škola ( gdje se učiteljima, profesorima prijeti a sa druge strane se kupuju ispiti) ? Roditelji se često bore za preživljavanje a djecu im odgaja televizija, internet i ulica. Sadašnjost nije lijepa a budućnost bojim se da će biti još gora ako se nešto ne poduzme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije