Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trikovi koji pale

U tri sekunde ostavite najbolji mogući prvi dojam

žena, djevojka (1)
Foto: Thinkstock
04.01.2014.
u 08:57

Neverbalna komunikacija i briga da u svakoj prilici izgledate čisto i uredno odredit će hoćete li dobiti posao.

Iako odijelo ne čini čovjeka, kad nekom prvi put stisnete ruku da biste se upoznali on će vas procijeniti baš po vašem izgledu i neverbalnoj komunikaciji. 

I, ne biste vjerovali, bit će mu potrebne tek tri sekunde da zaključi sviđate li u mu se i hoće li vam dati posao, kaže Jean Baur, stručnjakinja za poboljšanje kvalitete života i autorica knjige “The Essential Job Interview Handbook”.

Srećom, postoje trikovi koji će svakome pomoći da u te tri sekunde ostavi najbolji mogući prvi dojam.

Higijena

Imate crno pod noktima, a niste se baš ni počešešljali? E, to vam neće pomoći. Baur je za Business Insider pojasnila da uvijek morate izgledati kao da se brinete o sebi. U prijevodu, morate paziti na nokte, kosu i šminku. Za žene je bitno da pripaze da im se šminka ne razlijeva po licu i da nije prenapadna. Ako niste stigli kod pedikera, obucite cipele u kojima vam se ne vide nožni prsti. Muškarci bi trebali biti uredno podšišani

Odjeća

Na razgovor za posao obucite nešto crno ili plavo, nikako narančasto, pokazalo je istraživanje provedeno među 2000 dijelatnika u ljudskim resursima koji određuju hoće li netko dobiti posao ili ne. Bitno je i slijediti dress code ako ga ima. 

Crna, plava, siva i smeđa smatraju se konzervativnim bojama i najsigurniji su odabir za prvi poslovni sastanak.

Nakit

Nakit mora biti primjeren i ne smije "bosti u oči".

Držanje

Uspravite se jer će te time pokazati da ste sigurni u sebe i da ste vrijedni nečije pažnje. Posebnu pažnju treba pridati i načinu na koji sjedite. Vježbajte  kako sjesti na prvu polovicu stolca s obje noge na podu, uspravljenih leđa i ramena.

U poslovnom svijetu, tvrti Baur, poprijeko će vas pogledati ako prekrižite noge dok sjedite ili njišete nogom u stolcu.

Gestikuliranje

Gestikuliranje je bitno pa trenerica savjetuje da kod kuće vježbate. Na primjer, kad pričate o nečemu što je "veliko", napravite rukama gestu i pokažite to.

Izraz lica

Nasmiješite se i obavezno sugovornika gledajte u oči.

Rukovanje

Jednostavno primite ruku osobe koju upoznajete, čvrsto ju stisnite i kažite da vm je drago da ste se upoznali. Neće škoditi ako se pri tom nasmiješite.

Komentara 3

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
12:15 04.01.2014.

Veza ili kumska veza ti određuje ishod razgovora za posao, pa čak i da dođeš u opancima i masnom kosom, ako imaš vezu imaš i posao.

RO
rotten12
12:17 04.01.2014.

Ili ako imate partijsku knjižicu ništa od navedenog nije potrebano

Avatar dr. Evil
dr. Evil
07:51 05.09.2014.

ili se jednostavno učlanite u HDZ, dok otkriju sve malverzacije, lova je izvan Hrvatske, koja godina, dobro vladanje i ...zna se - vani ste!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije