Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor škole i zanimanja

Samo devet posto djece kreće stopama roditelja

29.06.2015., Slavonski Brod - Po zavrsetku skolske godine organizirana razmjena skolskih udzbenika u Gradskoj knjiznici. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
24.08.2015.
u 09:52

Roditelji su uhodali obiteljski biznis, samo sam nastavila graditi ono što su oni stvorili, objašnjava svoj odabir karijere ispitanica

Koliko god intenzivno mnogi roditelji priželjkivali, čak i pokušavali, većina ne uspijeva utjecati na to u koju će se školu njihova djeca upisati, odnosno koje će zanimanje u konačnici izabrati.

Pritom čak 71 posto od 350 ispitanih u anketi Educentra izabire drukčiji put od svojih roditelja. "Roditelji nisu imali priliku studirati, danas rade fizičke poslove, a ja sam želio nešto više. Što se tiče izbora fakulteta, nisu se miješali, bitne su bile samo moje sklonosti", kaže jedan od anketiranih.

Za razliku, petina ispitanika priznaje da se roditelji imali djelomičnog utjecaja na odabir njihova buduća zanimanja.

"Izgrađena sam osoba, no savjet roditelja je uvijek dobrodošao", jedno je od objašnjenja. Tek svako deseto dijete – ili točnije njih devet posto – preuzme obiteljski biznis ili vrstom obrazovanja i zanimanja krene stopama nekog od roditelja.

"Uvijek me fascinirala ljubav mojih roditelja prema poslu, turizmu i njihovo nastojanje da svakom gostu pruže nešto jedinstveno", objašnjava jedna ispitanica zašto je ostala u istoj branši. Druga jednostavno priznaje da je bila praktična: "Roditelji su mi utabali put obiteljskim poslom i samo sam nastavila graditi ono što su stvorili. Nisam požalila."

>>Treba li domaćinstvo ponovno biti obavezan predmet u osnovnim školama?

Komentara 1

LI
liliZG
11:37 25.08.2015.

čula sam priču o jednom vrsnom stolaru čiji sin se bavi svim i svačim osim stolarijom, i kad je prošao 45-tu počeo je malo pomagati i dostavljati stvari koje je njegov otac radio, čovjek otišao u penziju i "mali" shvatio da tu leži poprilično love jer za jednog vrhunskog majstora ljudi ne dvoje izdvojiti novac i sada sa 50 je krenuo u obrt, dakle trebalo mu je četrdesetak godina da shvati bit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije