Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveno dokazano

Pripazite! Znate li što može prouzročiti i mala razina stresa?

stres na poslu
Foto: Thinkstock
1/2
24.03.2014.
u 19:50

S obzirom na rezultate posljednjeg istraživanja provedenog na državnom sveučilištu Ohio, žene koje su pod stresom trebale bi s time u vezi nešto poduzeti

Iako svi znamo da nije dobro biti pod stresom, teško je takvo stanje izbjeći. No, s obzirom na rezultate posljednjeg istraživanja provedenog na državnom sveučilištu Ohio, žene koje su pod stresom trebale bi s time u vezi nešto poduzeti. Naime, rezultati koje je provela ekipa na čelu s Courtney Lynch, pokazali su kako čak i manja razina stresa može prouzročiti neplodnost kod žena, javlja New Scientist. To bi moglo objasniti slučajeve neplodnosti u parova kod kojih se nije mogao utvrditi nikakav uzrok.

Na povezanost stresa i neplodnosti već se dugo sumnjalo, ali do sada nije bilo dokaza za to. Prema posljednjim podacima, jedna od sedam žena u Britaniji ima problem s neplodnošću, a kod otprilike četvrtine njih za to nema medicinskog objašnjenja. Kako bi istražili ulogu stresa, istraživači su uzeli uzorke sline od 373 žene u Americi koje pokušavaju zatrudnjeti prirodnim putem i kod njih su mjerili količinu enzima alfa amilaze koji služi kao marker za stres.

Nakon godine dana odnosa bez zaštite oko 13 posto parova nije uspjelo začeti dijete, što je standardna definicija neplodnosti. Trećina žena koja je imala najvišu razinu enzima alfa amilaze imala je dva puta veću vjerojatnost da bude neplodna od onih koje su imale najnižu razinu tog enzima.

Već je i prijašnja studija Courtney Lynch pokazala je da su visoke razine enzime stresa smanjivale mogućnost začeća. U toj se studiji prvi put povezala razina enzima stresa s neplodnošću, no nije se otkrilo na koji način taj enzim utječe.

>> Ostajete dugo na poslu, pod stresom ste i loše se hranite? Ovo je rješenje za vas

>> Pucate pod pritiskom? Prepoznajte 4 neočekivana simptoma stresa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije