Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Pitanje je trenutka kada ćemo uzgajati srce, jetru, gušteraču...

Dragan Primorac
Foto: Ana Babić/ISABS
23.06.2015.
u 15:51

Bolnica Sv. Katarina sklopila je ugovor s Wake Forest institutom, moguća je i produkcija solidnih organa u Hrvatskoj

- Ovo je snimka magnetske rezonancije. Lijevo vidite rektum, desno mjehur, a u sredini, gdje bi trebao biti spolni organ – nema ništa.

Magentska je to djeteta rođenog bez genitalija. Danas je to dijete žena kojoj je implantirana vagina što ju je u laboratoriju uzgojio dr. Anthony Atala.

Ozljede vojnika

Osam godina nakon ugradnje uzgojene vagine rezonancija pokazuje normalnu sliku organa koji tijelo prepoznaje kao vlastiti – predstavio je rezultat prof. Atala jučer na konferenciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) u Bolu. Voditelj Wake Forest instituta za regenerativnu medicinu apsolutni je znanstveno-medicinski autoritet čiji rad američka vlada financira sa 275 milijuna dolara uime razvoja tehnologije za uzgoj genitourinarnih organa i ekstremiteta. Ozljede tih dijelova tijela najčešće su u američkih vojnika te je namjera poduprijeti rad prof. Atale i uzgojem organa pomoći ranjenicima. To je samo jedan od aspekata koji je dr. Atala predstavio na devetom izdanju konferencije koja je okupila liječnike i znanstvenike iz niza svjetskih institucija.

– Još nismo implantirali solidni organ. To bi bio vrhunac mojeg rada, ali još moramo raditi na unapređenju tehnologije jer je riječ o organima složene strukture – rekao je prof. Atala. Dio tehnologije o kojoj govori Atala jest bioreaktor koji omogućuje da stanice i tkivo rastu te da organ živi izvan tijela. Ali i 3D printer kojim doslovno printa organe. Printer funkcionira i djeluje poput uredskog, no, kaže znanstvenik, umjesto tinte koristi stanice. Prikazao je 3D printanje konstrukcije srca koja traje 40 minuta te snimku 46 sati kasnije koja prikazuje isprintanu strukturu kako – kuca.

– Radimo na izradi sofisticiranijeg printera – istaknuo je prof. Atala i najavio daljnji razvoj tehnologije koja će rezultirati i uzgojem solidnih organa. Stoga je pitanje trenutka kada će u svojoj “tvornici” uspjeti uzgojiti srce, jetru, gušteraču..., najsloženije organe.

Medicina 21. stoljeća

A u toj će priči sudjelovati i bolnica Sv. Katarina koja će sklopiti ugovor s Wake Forest institutom i baviti se personaliziranom medicinom.

– Vjerujem da je ovo prekretnica što se tiče hrvatske medicine. Bolnica Sv. Katarina bila bi prva u ovom partnerstvu. Čak smo razgovarali i o produkciji solidnih organa. Ne govorim eksperimentalno, nego o stvarima koje ne možete pronaći ni u literaturi, to je medicina 21. stoljeća – rekao je prof. Dragan Primorac.

>>Hrvatski znanstvenici istražuju bol: 'Kad uhvati križobolja, otkrit ćemo dokad će boljeti'

Komentara 2

BS
Bijela_Sova
18:59 23.06.2015.

Personalizirano liječenje, organ na zahtjev + naši vrhunski stručnjaci = opako! Biti ćemo centar Europe! Pare će se samo slijevati :)

FR
franjo
17:18 23.06.2015.

Može se sve proizvoditi , ali će čovjek ipak na kraju umrijeti i hvala Bogu neće biti vječan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije