Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Oprezno s krpeljima: Važno ih je izvaditi u prva 24 sata!

šetnja šumom
Foto: Thinkstock
28.04.2014.
u 13:36

Iako krpelja ima svuda u prirodi, čak i u gradskim parkovima, ne treba paničariti. Komplikacije su rijetke, a krpelja se možemo riješiti i sami pomoću dezinficirane pincete. Ulje i alkohol zaboravite!

Mali, teško uočljivi napasnici, koji se rado gnijezde na skrovitijim točkama ljudskog tijela, u velikoj većini slučajeva bezopasni su. No, kako ishod može biti i koban, mnogi ovih proljetnih dana s oprezom kreću u prirodu. Oni, pak, koji imaju peh da ih ugrize zaraženi šumski krpelj najčešće su u riziku da dobiju lajmsku boreliozu ili krpeljni meningoencefalitis. Zbog mogućih komplikacija, ljudi su s razlogom oprezni, no valja reći i da kod nas godišnje obično bude svega dvadesetak slučajeva krpeljnog meningoencefalitisa.

Bolest obično ima dvije faze. U prvoj je slična gripi (povišena temperatura, glavobolja, umor, bol u mišićima) i traje oko tjedan dana ili kraće. Prvi simptomi obično se jave u prvih tjedan-dva od uboda krpelja, a kod manjeg broja zaraženih bolest napreduje u drugu fazu s povišenom temperaturom i znakovima zahvaćenosti živčanog sustava: upalom moždanih ovojnica, a eventualno i upalom mozga. Kod najvećeg broja bolesnika bolest, nasreću, ima blagi tijek. Samo se u rijetkim slučajevima javljaju teži oblici s paralizom mišića ramenog pojasa, ruku i disanja ili smrtni ishod.

Kako se zaštititi od krpelja, kako ih pravilno izvaditi te savjete stručnjaka iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" čitajte u magazinu Moje zdravlje na svim kioscima za samo 9,90 kuna.

U novom broju magazina Moje zdravlje donosimo i veliki specijal o hipertenziji – bolesti koja pogađa i do 45 posto europske populacije! Pročitajte kako su se mijenjale definicije tlaka kroz povijest, treba li i kako provjeravati tlak kod kuće, koja je idealna prehrana za visoki tlak, kako liječiti tlak i bez terapije lijekovima... Donosimo i tablice s vrijednostima arterijskog tlaka koje definiraju različite kategorije bolesti visokog tlaka, prema kojima se određuje daljnji postupak s bolesnikom – praćenje, odnosno liječenje.

Foto: VLm

Uz ovaj specijal donosimo i nekoliko zanimljivih intervjua – pjevačica Danijela Martinović oduševit će vas svojom energijom, ravnatelj HZZO-a Siniša Varga govori o pravima pacijenata i što ih sve uskoro očekuje, među ostalim, i uvid u kvalitetu svake bolnice u Hrvatskoj! Estetski kirurg Vladimir Borić govori o svom privatnom životu i poslu, omiljenim hobijima te kako je odlučio biti liječnik.

I u ovom broju smo puni novosti, pa tako donosimo i priču s anti-ageing kongresa koji se početkom travnja održao u Monte Carlu, a jedna od najzanimljivijih novosti jest ta da celulit nije samo estetski problem već ozbiljna bolest koju treba liječiti kako ne bi narušila zdravlje, pa čak dovela i do raka.

Nutricionist Branimir Dolibašić samo za čitatelje Mojeg zdravlje predstavlja tri inovativne i učinkovite dijete s konkretnim jelovnicima, savjetima i pet zapovjedi za uspješno mršavljenje. Zašto su toliko posebne fleksitarijanska dijeta, volumetrika i dijeta po inzulinski odvojenoj prehrani? Zato što ne zahtijevaju nikakva posebna odricanja, gladovanje ni brojenje kalorija!

Donosimo i priču o zaštiti na radu, najčešćim bolestima i ozljedama na radu, kako spriječiti i liječiti pogotovo najučestalije boljke za one koji sjede osam sati u uredu ili pak stoje svoje cijelo radno vrijeme. Ako se pak borite s dosadnim proljetnim umorom i promjenama raspoloženja, donosimo savjete kako ga se riješiti i uživati u proljetnom vremenu.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar insideout
insideout
15:58 29.04.2014.

ajde vecernji, dajte ovo iz daily maila posto I tako sve prepisujete iz stranog tiska.... A cruel dog owner in Croatia paid a canine 'hitman' to kill his unwanted pet, because he was too tight-fisted to have the animal disposedsed of humanely. The owner, who has not been identified, paid just £4 to have the dog shot and thrown into a river, rather than paying £30 to have a vet euthanise the healthy animal. But the dog - formerly called Olly but now nicknamed Lucky - somehow survived both the shotgun blast and the plunge into icy water.

KU
kunigunda
12:36 08.05.2014.

vi novinari ste totalni bezveznjaci , kada moj nećak dođe iz zagreba samo gleda okolo i pita a gdje tu ima krpelja bože moj kao da je krpelj pas pa ga na selu držimo u kućici uvijek je bilo krpeljarpelja i gnjida i budala a da narodu gradskom ipak objasnite da je vazno pregledati se ako ideš u šumu i skinuti krpelja i to je to nema drugo

AN
Android
12:35 29.04.2014.

Platite 5 kuna svaki dan i vadite krpelje koliko hoćete. Platite 7 kuna i svako jutro vadite gnjide koliko hoćete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije