Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore!

Kod kronične ozljede ligamenata pomaže fizikalna terapija

24.10.2014., Velika Gorica - Ustanova za zdravstvenu njegu u kuci i rehabilitaciju, Goran Cvetojevic, visi fizioterapeut. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
13.06.2016.
u 10:29

Na vaša pitanja u rubrici Halo, doktore! na portalu Ordinacija.hr odgovara Goran Cvetojević, bacc. physioth. Ustanova za zadrvstvenu njegu u kući i rehabilitaciju Tibia.

Imam 18 godina i prije otprilike godinu dijagnosticirana mi je desnostrana skolioza. Nakon dijagnoze, odmah sam počeo raditi vježbe istezanja i jačanja leđnih mišića. Sve to vrijeme dosta sam proučavao svoj slučaj i mislim da imam ljevostranu skoliozu. To sam zaključio po tome što mi je desni kuk malo viši, mišići na gornjem lijevom dijelu leđa dosta su izraženiji, a pogotovo trapez. Također, u stojećem stavu vidi se da mi kralježnica ide blago ulijevo. Zanima me vaše mišljenje

Ako sumnjate u dijagnozu, svakako zatražite drugo mišljenje specijalista kako biste potvrdili dijagnozu. Ljudsko se tijelo razvija/raste (lokomotorno) do 21. godine, pa je u sklopu ovog procesa moguće djelovati na lokomotorni sustav lakše nego nakon 21. godine. Stoga svakako ima smisla vježbati i plivati te provoditi aktivnosti rasterećenja kralježnice, ali i korekcije skoliotične promjene. Predlažem da isti plan osmislite uz fizioterapeuta – predlažem metodu K. Schroth.

Prije dvije godine ozlijedio sam ligamente pri nezgodnom pokretu na košarci. Nakon snimanja, liječnik je utvrdio kronični ITB sindrom (iliotibial band syndrome) te preporučio fizikalnu terapiju i vježbe istezanja. Osjećam bolove konstantno, pri hodanju, trčanju, katkada i nakon spavanja te kod ustajanja. I to bolove uzduž natkoljenice, sve do iza koljena. Ono što me zanima jest koje fizičke aktivnosti osim plivanja i vožnje bicikla smijem raditi? Znam da trčanje nije dopušteno. Možete li mi reći je li vježbanje na trenažerima kao što su orbitrek, odnosno ecliptica u redu? Preskakanje užeta? Općenito, što biste mi preporučili za kardio trening te koje su vježbe dobre za oporavak ligamenta? Naravno, ako postoje nekakvi dodatni preparati ili terapije koje pomažu, molim vas da mi ih preporučite.

Ozljeda ligamenata od prije dvije godine trebala je davno biti sanirana. Ako postane kronični problem (što je rijetko), govorimo o samoodržavajućim upalnim procesima koji se trebaju riješiti fizikalnom terapijom tehnikama poput poprečne frikcije ili sličnim manualnim tehnikama. Korekcija opterećenja, pravilno vježbanje, otpuštanje ITB-a, sve to zajedno već je trebalo riješiti vaš problem. Ne mogu vam dati savjet ni odgovoriti na pitanje jer nešto u opisu vaših tegoba (2 godine, kronicitet na ligamentu) jednostavno nije nešto što bi zahtijevalo bilo kakve granice u aktivnostima. Trčanje, zašto ne, pod uvjetom da riješite ITB patologiju. Stoga nemojte tražiti „zamjensku“ aktivnost, krenite manualnom terapeutu.

>>Lipomatoza je sklonost stvaranju multiplih nakupina masnog tkiva

>>Ponovni nastanak bradavica ne može se spriječiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije