Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Kako vam vaš stomatolog može spasiti život

zubar
Thinkstock
30.05.2014.
u 12:11

Prema novim istraživanjima, pacijenti s upalom zubnog mesa izloženiji su većem riziku od oboljenja srca i krvožilnog sustava, infekcijama dišnog sustava, dijabetesu pa čak i povećanom riziku od tumora

Bolesti desni povezane su s nizom bolesti, čije rano prepoznavanje i liječenje može sačuvati zdravlje pacijenta i spriječiti napredak bolesti. Novija istraživanja pokazala su da su pacijenti koji boluju od nekog oblika parodontne bolesti, odnosno imaju upalu zubnog mesa, izloženi većem riziku od oboljenja srca i krvožilnog sustava, infekcijama dišnog sustava, komplikacijama u trudnoći, reumatoidnom artritisu, dijabetesu, osteoporozi pa čak i povećanom riziku od tumorskih oboljenja. Znanstvena istraživanja dokazala su povezanost i s Alzheimerovom bolešću te bolestima probavnog sustava, bubrega i prostate.

Pokazalo se da su uzročnici parodontnih oboljenja u ustima povezani s uzročnicima upale navedenih bolesti te da mogu uzrokovati i potaknuti njihov napredak. S druge strane, možemo govoriti i o utjecaju navedenih općih bolesti na oboljenje tkiva oko zuba, potvrđujući time međusobnu povezanost cijelog organizma. Danas je vrlo popularno spomenuti stres kao uzrok gotovo svih medicinskih dijagnoza, pa tako i zubnih problema. Činjenica je da stres podiže razinu adrenalina koji ubrzava rad srca, disanja i krvnog tlaka. Na temelju ovih podataka smatram da on može pridonijeti ozbiljnosti problema, no nisam sklon tvrdnjama da sam po sebi može pokrenuti probleme sa zubima - upozorava dr. sc. Nikola Petričević, specijalist protetite dentalne medicine za magazin Moje zdravlje.

Cjelokupno zdravlje počinje u ustima i zato ne zanemarujte odlaske kod zubara, a u Mojem zdravlju pročitajte sve o mrljama na zubima, osjetljivosti zubi, lošem zadahu, upali zubi i desni, ranicama u ustima, krvarenju u ustima, zašto je jezik važan te koji od znakova upozoravaju da nešto doista nije u redu s vašim zdravljem.

Foto: VLm

Donosimo i veliku priču o melanomu s najnovijim podacima o porastu broja oboljelih u Hrvatskoj. Pročitajte najčešće mitove o suncu, solarijima i zaštiti, naučite kako napraviti samopregled madeža kod kuće te kako se pravilno zaštititi i spriječiti bolesti kože! U novom broju donosimo i zanimljive intervjue. Glumica Jelena Jovanova iako je tek završila sa snimanjem popularne serije Tajne već radi punom parom. Otkriva tajnu svog dobrog izgleda i sretnog osmijeha. Kirurg i onkolog prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak doista je neobičan doktor, a od posla se najbolje odmara u društvu četiri sinova te na svom Harley-Davidsonu.

Za sve one koji ne znaju gdje su ostavili ključeve, koji rade sto stvari od jednom i svaki dan požele da umjesto 24 ima 48 sati, donosimo priču o sindromu užurbanog života. Bliži se i kraj škole te početak ljetnih praznika. Velik broj ispita, učenje u zadnji tren i postizanje što boljeg uspjeha velik je stres za djecu i roditelje, ali i učitelje. Pročitajte kako se pripremiti te kako postići što bolji uspjeh na kraju školske godine.

Čitatelje Mojeg zdravlja očekuje i zgodan dar - tablica kiselih i lužnatih namirnica koju možete izrezati i ponijeti sa sobom u kupnju namirnica kako bi si osigurali zdrave obroke i ravnotežu tijela. To je ujedno i uspješna metoda mršavljenja, kažu nutricionisti.

Ljetne vrućine povezujemo i s povećanim znojenjem, pa donosimo savjete stručnjaka kako se najbolje zaštititi i riješiti se neugodnih mirisa.

Zamolili smo i 10 kozmetičara, frizera, trenera... da nam otkriju svoje tajne trikove za ljepotu koje možete izvesti kod kuće - jednostavno i brzo. A za sve one koji vikend provode spavajući, pospremajući i čisteći, tu je naš vodič za savršen vikend iz snova! Planiranje je ključ, kažu stručnjaci, ali s obzirom da je riječ o planovima u vaše slobodno vrijeme - uvijek ih možete mijenjati. Otkrijte kako provesti petak navečer, subotu i nedjelju i dočekati ponedjeljak sretni i zadovoljni!

Sve ovo i još mnogo više čitajte u novom broju Mojeg zdravlja za samo 9,90 kuna!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije