Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJI MOHIKANAC

Jedini živući majstor stare sikhške borilačke vještine traži nasljednika

Moderni Sikhi (1)
Jeff Moore/Press Association/PIXSELL
31.10.2011.
u 11:39

Bivši tvornički radnik iz Velike Britanije posljednji je živući majstor tradicionalne borilačke vještine kojoj njegovim odlaskom prijeti izumiranje.

Bivši tvornički radnik iz Velike Britanije posljednji je živući majstor shastar vidiye, borbene vještine koju su u 17. stoljeću razvili Sikhi i kojoj s njegovim odlaskom prijeti izumiranje, piše BBC News. Riječ je o borbenoj tehnici koja polako izumire još od 19. stoljeća nakon što su britanski kolonizatori zabranili domicilnom stanovništvu u Indiji nošenje i korištenje oružja.

Iako je većinu života proveo u Velikoj Britaniji, gdje je i rođen, Nidar Singh, 44-godišnji bivši radnik na pakiranju hrane u tvornici u Wolverhamptonu, postao je majstor ove teške discipline čije usvajanje zahtijeva savladavanje pet različitih položaja: preduhitriti protivnika, udarac u bok, skretanje njegovih udaraca, zauzimanje borbene poze i napad.

Odgojen u modernom duhu, bez okova tradicije, sa shastar vidiyom prvi put se susreo kada je još kao sedamnaestogodišnji mladić posjetio tetu u Indiji. Tamo je upoznao Babu Mohnidera Singha, 80-godišnjeg majstora čija ga je vještina toliko zadivila da je odlučio sljedećih jedanaest godina ostati na tetinoj farmi i svakodnevno vježbati sa svojim novim učiteljem.

Nakon povratka na Otok, Singh se oženio te s vremenom postao otac četvero djece. Shastar vidiyu nastavio je razvijati te je i sam postao učitelj. Sada putuje diljem zemlje, a ponekad odlazi čak i u Kanadu te Njemačku gdje postoji zanimanje za savladavanje vještine.

Unatoč interesu, posljednji učitelj još uvijek nije pronašao nasljednika. Stoga na svaki novi put odlazi u nadi da će susresti nekoga dovoljno discipliniranog i predanog tko bi jednog dana mogao preuzeti njegovo mjesto. Mnogo vremena provodi i u Indiji i Pakistanu pa se nada da bi tamo mogao naletjeti na još ponekog zaboravljenog majstora sikhške discipline.

– Putovao sam Indijom u nadi da ću pronaći još nekog živućeg majstora, ali za sada nisam uspio. U razgovoru sa starijim pripadnicima zajednice spoznao sam da sam vjerojatno posljednji majstor discipline te da je ovo posljednji pokušaj da se znanje ostavi u naslijeđe mlađima. Ako ne uspijem naći nasljednika, izumrijet se sa mnom – upozorio je Singh.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije