Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Istina ili mit? Kontracepcijske tablete debljaju

KONTRACEPCIJA
Foto: Photos.com
18.04.2014.
u 12:14

Dobitak na težini također je moguć, ali rijetka je nuspojava tih tableta.

MIT: Kontracepcijske tablete debljaju

ISTINA: Ova tvrdnja jedan je od široko rasprostranjenih mitova u koji većina žena vjeruje.

Oralna hormonska kontracepcija najrasprostranjeniji je oblik kontracepcije, s trenutačno više desetaka vrsta tableta koje sadržavaju različitu količinu i sastav hormona. Naravno, većina lijekova ima svoje moguće nuspojave, a oralni kontraceptivi najčešće prouzročuju prolazne nuspojave poput nepravilnih krvarenja, osjetljivosti grudi, mučnine i glavobolje.

Dobitak na težini također je moguć, ali rijetka je nuspojava tih tableta. Uglavnom se nakuplja višak tekućine u organizmu.

Svako je djelovanje individualno i ovisi o toleranciji pacijentice, a najčešće su prisutne nuspojave u prva tri mjeseca korištenja terapije te se s vremenom smanjuju.

Sve studije rađene na većem broju ispitanica nisu dokazale da je dobitak na težini povezan isključivo s korištenjem hormonske kontracepcije. Jedno od mogućih objašnjenja jest i da većina mladih žena prvi put počinje koristiti kontracepciju na prijelazu iz adolescencije, u ranim dvadesetim godinama, kad je ionako fiziološki prisutna promjena strukture tkiva te normalan blaži porast tjelesne težine.

S obzirom na velik broj preparata na tržištu, propisivanju oralne kontracepcije treba pristupiti individualno.

>>Danas ih koriste žene diljem svijeta, ali znate li kada i kako je nastala 'antibebi pilula'?

>>Istina ili mit? Čitanje u mraku može pokvariti vid i dovesti do kratkovidnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije