Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNO ZA MAME

I same su djeca, a već se brinu za novi mladi život

Young mother with her baby boy
23.04.2015.
u 08:26

Ideja je pružiti svu pomoć majkama u osamostaljivanju, ali i educirati sve srednjoškolce o ovoj problematici

Prve aktivnosti projekta „Zajedno za mame", koji provodi udruga roditelja „Korak po korak" u partnerstvu s udrugom žena „Hera" iz Križevaca, zagrebačkom udrugom „Djeca prva" i Centrom za socijalnu skrb u Križevcima, predstavljene su na okruglom stolu u Križevcima.

Cilj je projekta osigurati snažniju podršku i pomoć maloljetnim i mladim majkama u nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi za dijete, kao i ojačati njihovu ulogu u zajednici kroz informiranost, educiranost i unapređenje osobnih kompetencija i socijalnih vještina.

– Već u prvim mjesecima ostvarili smo bitne pomake pokrećući promjene u jačanju podrške maloljetnim i mladim roditeljima u našoj županiji. Na području županije čak je 79 majki u dobi od 15 do 19 godina te 747 majki u dobi od 20 do 24 godine. Zbog toga nam je cilj osigurati im svu potrebnu pomoć kako bismo ih osnažili za samostalan život i kvalitetnu roditeljsku ulogu – istaknuo je Bojan Krsnik, voditelj projekta „Zajedno za mame" iz udruge roditelja „Korak po korak".

Predstavljen je i projekt educiranja – informativni materijali i aktivnosti koje provode u okviru projekta te dosadašnji rezultati koji su pripremili partnere na kvalitetnije pružanje usluga.

Veća razina kvalitete trebala bi biti osigurana i skorim uspostavljanjem savjetovališta za maloljetne i mlade majke s područja županije koje će djelovati u okviru udruge „Hera" u Križevcima i nuditi pomoć, savjete i razmjenu iskustava kroz individualne susrete ili grupe podrške.

Sudionici okruglog stola posebno su istaknuli kako je važno da i srednje škole, i to ne samo na ovom području, prepoznaju potrebu uključivanja ne samo maloljetnih majki nego i očeva u savjetodavni rad te prevenciju maloljetničkih trudnoća, i to informiranjem učenika u redovnoj nastavi.

Konačan rezultat projekta bit će izrada protokola o postupanju u slučaju maloljetničke trudnoće, koji podrazumijeva suradnju obitelji i nadležnih institucija, osobito škole te ustanova socijalne i zdravstvene zaštite za mlade ljude koji se odluče za rano roditeljstvo. Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

>>Ovo je sve što trebate znati o trudnoći u dvadesetima

Komentara 3

Avatar ankabutorac
ankabutorac
12:33 24.04.2015.

Ti mladi delaju se cool, al su preglupi za kontracepciju...

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
09:05 23.04.2015.

Pa ovo nisu istine, vi organizirate projekte pomoći maloljetnim majkama, umjesto da organizirate projekt prevencije maloljetničkih trudnoća. Te maloljetne mame sa svojim maloljetnim muževima nisu sposobni brinuti se o sebi, a ne o djetetu, pa se sva težina svaljuje na roditelje tih maloljetnika. Treba educirati ljude da se ne može svako sa svakim "zabavljati" bez zaštite, da to nije igranje u pijesku i spuštanje niz tobogan. U ovoj zemlji sve ide naopačke, pa tako i ovaj nesretni projekt koji je već u startu osuđen na propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije