Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idealna veličina

Grudi u fokusu: Kako odabrati pravi grudnjak?

grudi
Filip Brala/PIXSELL
25.09.2013.
u 12:00

Prema podacima najnovijeg istraživanja čak 85 posto žena odabire i nosi pogrešnu veličinu grudnjaka. Savjetujemo vam kako da pravilno izmjerite svoje grudi i jednom zauvijek nađete idealnu veličinu koja će im pružiti potporu

San je svake žene bez muke pronaći savršeni grudnjak – onaj koji drži, u kojem dekolte izgleda lijepo i koji tijekom dana ne zahtijeva često popravljanje. Međutim, istraživanja su pokazala da 85 posto žena odabire pogrešan broj, ali i oblik grudnjaka. Saznajte kako odabrati pravu veličinu i oblik te osigurajte dugotrajnost ovog nezaobilaznog odjevnog predmeta koji će vam pomoći da naglasite svoje atribute. Prvi korak prije kupnje grudnjaka jest mjerenje. Za pravu veličinu mjerite najuži dio prsnog koša. Najčešća pogreška koja se događa pri izboru grudnjaka jest – prevelika veličina grudnjaka i premale košarice i odabir grudnjaka „od oka“ jer, kada je o grudnjacima riječ, obično biramo ono što nam se sviđa, a ne ono što nam pristaje.

Zato izmjerite najuži dio prsnog koša (ne grudi, nego prsnog koša) kako biste otkrili koju veličinu doista nosite. Pri mjerenju pripazite na to da krojački metar ne bude opušten i da zadrži istu liniju naprijed i straga. Veličine grudnjaka razlikuju se po 5 cm pa ako ste, primjerice, izmjerili 83 cm, vaša je veličina 85.

Nakon što ste izmjerili prsni koš i napokon pronašli svoju pravu veličinu, vrijeme je da se posvetite košaricama. Tajna je košarica u tome da moraju savršeno pristajati i biti – ni premale ni prevelike... Ako pripadate grupi od 85% žena koje nose pogrešnu veličinu i pogrešne košarice grudnjaka – najvjerojatnije imate premalene košarice. Izmjerite opseg grudi – mjerite opseg u ravnini bradavica ponovno pazeći da krojački metar zadržava istu liniju sprijeda i straga.

Sada imate dvije mjere – onu opsega prsnog koša i onu opsega grudi pa izračunajte njihovu razliku i pogledajte koja bi vam košarica trebala odgovarati prema tablici. Primjerice, ako imate opseg grudi 90, a opseg grudnog koša 75, razlika je 15, i trebali biste uzeti košaricu B. Zapamtite, veće grudi ne pristaju u A i B košarice i ne sramite se zatražiti neka druga slova abecede u potrazi za savršenim grudnjakom. Nakon što ste neko vrijeme odvojili za izbor novog grudnjaka, vjerojatno ćete otkriti da vam, umjesto 85B koji ste dosad nosili, treba 80D ili 80E.

Svaka obdarenija žena dobro zna da potraga za pravim grudnjakom može biti prilično naporna i da je dosta teško pronaći pravu veličinu. Ženama s većim grudima savjetuje se da podignu ruke visoko u zrak nakon što misle da su pronašle odgovarajući grudnjak. Ako sve ostane na svom mjestu bez ispadanja ili prelijevanja preko ruba grudnjaka – odabrale ste pravi.

Sitne žene s malim grudima trebale bi potražiti grudnjake s pojačanim košaricama. Iako sitnije žene gotovo uopće ne trebaju potporu, ovakve strukturirane košarice pomažu pri naglašavanju siluete tijela ispod odjeće.

Ako se grudnjak na leđima podiže prema gore, a košarice padaju prema dolje, najvjerojatnije je riječ o prevelikoj veličini grudnjaka.

– Žene imaju grudi različitih oblika. Zato je neophodno grudnjak isprobati tijekom kupnje jer svaki dizajn i materijal može drukčije prianjati – objašnjava dr. Slavica Markić te dodaje da se prilikom isprobavanja grudnjaka treba nagnuti prema naprijed kako bi grudi bolje sjele u košarice, a da bismo vidjeli stišće li grudnjak dovoljno, potrebno je dignuti ruke. Donji rub košarice trebao bi se držati usko uz tijelo, tako da ne klizi. On, naime, osigurava 80 posto potpore grudima, ostatak otpada na naramenice. Dogodi li se tako da se naramenice urezuju u kožu, postoji mogućnost da donji rub nije dovoljno stisnut, zbog čega se naramenice zatežu kako bi podržale grudi.

Jedna je od smjernica i promatranje središnjeg dijela grudnjaka koji bi trebao ležati paralelno na tijelu. Ako ne leži, razlog bi mogao biti u tome što su košarice premale. Ako ste pronašli savršen grudnjak koji jako volite nositi, nemojte ga nositi u svim prilikama. Razmislite o svojim životnim navikama i onako kako ćete njima prilagoditi svoju garderobu, tako ćete prilagoditi i izbor grudnjaka. Svaka bi žena trebala imati grudnjak koji pruža potporu tijekom najvećeg dijela dana i izboru takvog grudnjaka treba posvetiti najviše pozornosti. Uz to vam je neophodan i jedan za tjelesnu aktivnost i jedan bez naramenica. Tijekom noći stručnjaci savjetuju skidanje grudnjaka, jer iako je većini žena bez njega život nezamisliv, on ipak stvara pritisak i usporava cirkulaciju, stoga je preko noći preporučljivo pustiti grudi da se odmore. Postoje različiti oblici grudnjaka:

Grudnjak-topić odličan je za djevojke kojima su grudi tek počele rasti. Idealan je za manje grudi.

Sportski grudnjak izgleda kao topić, ali je čvršći i fiksira grudi prilikom vježbanja. Pridržava ih, ali ih ne oblikuje.

Klasični grudnjak ima žicu i napravljen je tako da se ispod odjeće ne ističu bradavice. To je najbolji model za svakidašnje aktivnosti, pa je zbog toga i najpopularniji.

Grudnjak s mekanim košaricama nema punjenje. Najčešće je napravljen od čipke ili pamuka, ali postoje i modeli sa žicom. On drži grudi, ali ih ne oblikuje.

Push-up grudnjak sadrži umetke ili vrećice ispunjene gelom koji podiže grudi. On pomaže da grudi dobiju puniji oblik, ali se ne preporučuje djevojkama s većim grudima.

Samostojeći grudnjak pogodan je za djevojke s manjim grudima kada nose otvorene haljine ili topiće.

Materijal od kojeg je izrađen grudnjak također je vrlo važan. Najbolji je izbor pamuk koji je jednostavno najudobniji, ne iritira našu kožu, a ujedno upija znoj. Treba izbjegavati umjetne materijale jer oni ne upijaju znoj pa može doći do infekcija.  

>> Tko bi pomislio da će reklama za grudnjak ovako završiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije