Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dar iz prirode

Evo kako možete iskoristiti med za prvu pomoć

med
Foto: Thinkstock
29.04.2014.
u 10:57

Med se stoljećima koristi za liječenje kožnih rana i opeklina, a sve više se koristi i u bolnicama diljem svijeta za saniranje kožnih infekcija.

Male ogrebotine ili posjekotine mogu se lako inficirati, posebice za vrijeme ljetnih odmora kada zbog temperature bakterija lakše napreduje.

Med se stoljećima koristi za liječenje kožnih rana i opeklina, a sve više koristi se i u bolnicama diljem svijeta za saniranje kožnih infekcija. Med ubija bakterije koje mogu prouzročiti infekcije. Šećeri u medu ne ostavljaju previše prostora za molekule vode koje su potrebne bakterijama da prežive.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Isto tako, ako nemate meda pri ruci, možete na ranicu posipati šećer da "upije" vodu i na taj način onemogući bakterijama širenje i preživljavanje na rani. Oko rane namažite malo vazelina. Ovaj postupak s medom ili šećerom možete ponavljati više puta na dan.

Za inficirane rane najbolje je med pomiješati sa cimetom i ostaviti da djeluje na oštećenoj koži pola sata. Med će ubrzati zarastanje kože, ali i smanjiti otekline. Med i šećer pomoći će kao "prva pomoć", ali ako je potrebno, zatražite liječničku pomoć.

Med će pomoći i u borbi protiv bubuljica i akni. Nanesite ga na kožu svakodnevno i uskoro ćete primijetiti kako se vaša koža obnavlja, postaje mekša i nježnija, a akne će se povlačiti. Enzimi iz meda u kombinaciji s vodom dubinski će očistiti pore pa tu kombinaciju možete koristiti i za čišćenje kože. Ako u to dodate i smeđi šećer, dobit ćete potpuno prirodni piling za kožu.

>>Ovo je božanska namirnica za zdrav i dug život

>>Jedite med za dug život! Evo koja je razlika između svjetlijeg i tamnijeg

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije