Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon prejedanja

Čarobna juha puna kupusa dobar je 'lijek' nakon blagdana

Božić
Foto: Thinkstock
1/2
02.01.2015.
u 12:58

Obilje povrća iz organizma izbacuje štetne tvari, ubrzava metabolizam i hidratizira cijelo tijelo, što mu je sada najpotrebnije

Red pečenke, malo pršuta, red francuske salate, a najbolja je ona domaća za koju smo majonezu raditi sami, pa malo čvaraka, pokoja sarma da se prekine niz “suhe” hrane...

Red hrane i red alkohola

Dodajte tome red kremastih kolača, kocku mađarice, šnitu torte, malo suhih kolača ostalih još od Božića, desetak vanilin kiflica, jer tek su sada najbolje, a sve to presječeno gemištima, pivom, žesticom i obaveznim pjenušcem uz najbolje želje za novu godinu.

Ovako je više-manje izgledao meni u silvestarskoj noći, koja se samo nadovezala na božićne blagdane uz koje također ide pretrpan stol.

No nakon blagdana na uzbunu zvoni bol u glavi, težina u želucu, jetra oglašava “crveni alarm”, a u pravilu svi se boje i prići vagi kako bi vidjeli stvarne posljedice blagdanskog obilja i pretjerivanja.

Čak i ako je ponešto ostalo u hladnjaku, bilo bi bolje da to zanemarite i da organizam nagradite nečim toplim i okrepljujućim kako bi se umanjila šteta blagdanskih “napada” na metabolizam. Za to je idealna čarobna juha. Uz nju mnogi započinju, ali i provode dijete, ali za ovim popularnim receptom treba posegnuti i kada želimo malo odmoriti organizam. Čarobna juha i njene brojne varijante sjajne su i u svakodnevnoj prehrani, a nakon blagdana svima će dobro doći. Pri tome je važno paziti na nekoliko pravila: u čarobnu juhu ne ide nikakvo meso, a idealno je izbaciti i sve umjetne pojačivače okusa. Velike količine povrća u tako pripremljenoj bezmesnoj juhi potaknut će metabolizam, ali i popraviti raspoloženje i otkloniti mamurluk. Zahvaljujući kupusu, “odnijet će” otpadne tvari i masne naslage te će poslijeblagdanska “kura” čarobnom juhom poslužiti i za detoksikaciju organizma.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ubrzava metabolizam

Svjedoči o tome i Mirela Marić, magistra nutricionizma, voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine Poliklinike Aviva:

– Čarobne juhe, dakle one u kojima je podloga kupus, kojem je dodano što više različitog povrća, posebno korjenastog, ubrzavaju metabolizam, pomažu mršavljenju i čiste tijelo od otrova. Stoga su idealan hrana nakon blagdana i prejedanja. Pogodna je za sve ljude, niskokalorična te posebno bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Prednost čarobne juhe jest i u tome što se ona kuha u većim količinama, koje mogu potrajati nekoliko dana. Uz nju, savjetuje nutricionistica, nije potrebno gladovati. Štoviše, preporučuje se jesti je u neograničenim količinama u bilo koje doba dana.

Najbolje bi bilo nekoliko dana režima s čarobnom juhom upotpuniti tek dodatkom sezonskog voća – posebno arguma – zbog velike količine vitamina C koji će prevenirati viroze, gripe i prehlade, koje postaju sve češće u ovim hladnim danima.

Naravno, ako je cilj uz čarobnu juhu i gubiti kilograme, tada je potrebno napraviti ozbiljan plan dijetne prehrane, ali se i prije toga posavjetovati s liječnikom.

– Svima je dobro poznato da brze dijete na duge staze ne daju željeni rezultat, tj. trajan gubitak kilograma – ističe nutricionistica Mirela Marić i dodaje:

– Čarobna juha ne mora nužno biti prvi korak u dijeti. Uvođenje većih količina kupusa u prehranu donijet će osvježenje organizmu, što nam je posebno važno u zimskim mjesecima. Kupus je, naime, iznimno zdrava namirnica koja potiče izbacivanje otrovnih tvari iz organizma.

>>Pretjerali ste u jelu i piću? Pomozite si vitaminima B grupe

>>Detoksikacija je dobra, ali nije još jedna od tehnika za mršavljenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije