Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjeći po svaku cijenu

Čitate li deklaracije? 7 sastojaka koje ni jedan nutricionist ne bi pojeo

Deklaracija hrane, nutricionizam
Foto: Shutterstock
1/2
02.09.2014.
u 08:09

Stručnjaci upozoravaju da nam čitanje deklaracija proizvoda mora prijeći u naviku kako bismo izbjegli proizvode koji sadrže sastojke koji mogu negativno utjecati na naše zdravlje

U posljednje vrijeme sve češće čitamo deklaracije proizvoda koje kupujemo, posebice ako je riječ o hrani.

Stručnjaci upozoravaju da nam čitanje deklaracija proizvoda mora prijeći u naviku kako bismo izbjegli proizvode koji sadrže sastojke koji mogu negativno utjecati na naše zdravlje. Ovo je sedam takvih sastojaka koje bismo, prema preporuci stručnjaka trebali izbjegavati, piše Yahoo.

1. Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači izvor su "praznih kalorija" i često se povezuju s nastankom dijabetesa tipa II, stoga bismo ih trebali izbjegavati, baš kao i proizvode koji ih sadrže.

2. Karaginan ( Carrageenan)

Zbog iznimne sposobnosti hidratacije i povećavanja viskoziteta upotrebljava se u prehrambenoj tehnologiji kao dragocjeni aditiv (zgušnjivač, emulgator, stabilizator). Najčešće se koristi kod izrade napitaka od kakaa, kondenziranog mlijeka, dječje hrane, enteralne hrane i drugih proizvoda u tekućem stanju jer sprečava raslojavanje i taloženje te osigurava homogenost, tečnost i odgovarajući stupanj gustoće.

3. Boja karamele

Boja karamele koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim umacima za meso ima malo veze s karamelom. Umjesto da je riječ o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Ovaj proces rezultira kemikalijama 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju s problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom. Postoje četiri tipa boje karamele, a dvije koje se dobivaju uz pomoć amonijaka mogu štetiti zdravlju, piše Alternativa za Vas.

4. Transmasne kiseline

Riječ je o umjetnim nezasićenim mastima koje se dodaju prerađenoj hrani kako bi im se produžio rok trajnosti. Ovaj sastojak u prehrambenim proizvodima može povećati rizik od srčanih oboljenja pa ga je poželjno izbjegavati.

5. Šećer

6. Mononatrijev glutaminat (MSG)

MSG se još zove “poboljšivač okusa”, a njegova namjena je da gotovim proizvodima da bolji okus. Iako zaista poboljšava okus hrane, ova kemijska tvar razara mozak, remeti rad hormona i povezana je s nizom bolesti.

7. Visoko-fruktozni kukuruzni sirup

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produljuje rok trajanja proizvoda.

Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima,  jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim juhama. Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje, piše Alternativa za Vas.

>>Vjerujete deklaracijama na hrani? Evo 6 načina na koje nas varaju!

>>Ovo je 9 odvratnih stvari za koje niste znali da jedete skoro svaki dan

Komentara 31

JA
Ja88
10:19 02.09.2014.

Najbolje da gladujemo. Apsolutno ništa nije zdravo pa ni zrak koji udišemo.

BI
billynik
10:01 02.09.2014.

Biće dobro ako za ovakav članak ne zaradite tužbu, zato ste se valjda ogradili pa u zadnjoj rečenici navodite ovaj "znanstveni" izvor informacija.

Avatar StudentZG
StudentZG
13:01 02.09.2014.

Kad ste već odlučili dati baš ovakvo ime ovome članku, onda ste barem mogli i razgovarati s pravim nutricionistima, a ne prepisivati sa stranica za "Alternativu", jer tamo nutricionista, kao ni općenito ikakvih stručnjaka, nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije