Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2015. u znaku velikog dizajnera

Y. S. Laurent: Moda prolazi, stil je vječan

Yves Saint Laurent
Foto: Screenshot
22.01.2015.
u 14:55

Na izložbi surađuje i Pierre Bergé, kreatorov poslovni i životni partner

Taman kada smo pomislili da je 2014. godina prošla u znaku sjećanja na velikog francuskog maga mode Yvesa Saint Laurenta, jer vidjeli smo čak dva filma posvećena tom geniju, iz Velike Britanije stiže vijest da će i ova godina pripasti kreatoru koji je svijet napustio 2008. godine, ali mu je uz legendarne kreacije ostavio i jedno od najcitiranijih rečenica u povijesti mode, a koja glasi: “Moda je prolazna, stil je vječan!”

Upravo ta rečenica našla se u naslovu velike retrospektivne izložbe djela ovog kreatora koja se priprema u muzeju Bowes u grofoviji Durham.

Izložba “Yves Saint Laurent: Stil je vječan”, koja se otvara 11. srpnja, a trajat će do kraja listopada 2015. godine, priprema se uz podršku Pierrea Bergéa, Laurentova poslovnog i životnog partnera, i Zaklade Yves Saint Laurent.

Posjetitelji će vidjeti pedesetak najpoznatijih i najekskluzivnijih radova kreatora koji je revolucionirao žensku modu, a među njima i kultne kreacije iz dizajnerovih kolekcija inspiriranih Rusijom, Mondrianom, ali i, možda najpoznatiji, ženski smoking.

Tako djelo modnog kreatora koji je još za života počašćen velikom retrospektivom svojih radova u njujorškom Metropolitan muzeju i koji je za svoj rad odlikovan ordenom Legije časti, nastavlja živjeti u svijetu modne prolaznosti. Za mnoge je on uz Coco Chanel bio najutjecajniji modni kreator 20. stoljeća, čovjek koji je u svijetu vrhunskih kreacija bio prisutan od 1957. godine, kada je kao dvadesetjednogodišnjak stao na čelo kuće Dior, nakon iznenadne smrti tog kreatora.

Sve do 2002. godine kada se povukao iz svijeta mode bio je sinonim za visoku modu, ali upravo je on čovjek koji je žalio što nije “izumio” traperice, jer je često isticao kako su one jedini predmet koji ima sve što on želi u odjeći: skromnost, jednostavnost, seksualnost i izražajnost.

Uz nezaboravne kolekcije odjeće on je lansirao i neke od najljepših mirisa svih vremena, u koje svakako spadaju muški Kouros i ženski Rive Gauche, kreiran davne 1970. godine i nazvan imenom luksuzne ženske prêt-à-porter linije, koja je također bila Laurentov izum kojim je pridonio demokratizaciji mode.

>>Beživotno ni o liku ni o djelu velikog modnog maga Yvesa Saint Laurenta

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije