Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Mladinin traminac opet najbolji

24. svibnja 2006. u 19:01 5 prikaza
vrt-iz02-txt.jpg
Foto: import

Najviše čestitki na Vinskom balu što će se pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista održati u subotu 26. svibnja u Jastrebarskom primat će Mladinin direktor Drago Ciban i enolog Robert Brkić. Nizu priznanja i odličja što su ih za svoja vina dobili ove godine pridružit će i titulu šampiona Zagrebačke županije. Na poticaj njezina pročelnika Josipa Kraljičkovića, a sa Stankom Herjavec kao predsjednicom ocjenjivačkog suda, u Županiji je već treću godinu održano jedinstveno ocjenjivanje vina.

U županiji s bogatom vinskom tradicijom i poviješću odlučili su okupiti brojne udruge, u kojima su se vina kojekako ocjenjivala, i primijeniti jedinstvene kriterije za sve. U udrugama je održano prvo ocjenjivanje, a potom su njihova zlatna vina dospjela pred ocjenjivački sud koji ih je ponovno ocijenio i među njima po kategorijama proglasio šampione. Završnica se odigrala prošle subote u atraktivnoj kušaonici na gospodarstvu obitelji Jagunić na Plešivici.

Ukupni je pobjednik Mladinin traminac izborne berbe 05 kojem je uz to pripala i titula šampiona među vinima s ostatkom šećera i vinima iz posljednje berbe. To je vino prvo koje je u županijskom natjecanju dobilo veliku zlatnu medalju osvojivši 91 bod. U suhih bijelih vina šampion je chardonnay obitelji Šember iz D. Pavlovčana. Šemberi imaju razloga za dodatno slavlje njihov rajnski rizling 05 pobjednik je u novinarskom ocjenjivanju.

Poseban ocjenjivački sud specijaliziranih novinara (predsjednik Ž. Suhadolnik, članovi V. Andrić, S. Kolak, D. Kopač, M. Ričković i B. Sušanj) tradicionalno među najbolje ocijenjenim rajnskim rizlinzima i chardonnayima izabiru šampione. U vrlo izjednačenoj i napetoj završnici, u chardonnaya je trijumfirao onaj iz 04 rađen metodom sur lie Velimira Koraka iz Plešivice. Drugi je Šemberov 04 iz barriquea, a treći, ugodno iznenađenje, Sirovičin iste berbe i isto iz barriquea.

Ocjenjivano je 11 chardonnaya i 10 rajnskih rizlinga. Pred stručnim žirijem za šampione županijskog natjecanja našlo se 25 vina, iako ih je zlato osvojilo 31. Neki su se izgleda uplašili pripetavanja, a nekima je možda bilo teško dati obveznih osam uzoraka za dodatno ocjenjivanje. Ove je godine na ocjenjivanja prijavljeno 569 vina, gotovo upola manje nego prve godine. Čini se da su neki vinari postali svjesni svojih dometa, a i da je loša i teška prošla godina ostavila traga u bačvama.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti