Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRODOŠLICA ZA PREDSJEDNIKA

Mjesta za izlazak u Washingtonu – hoće li ih Obama obići?

03.12.2008.
u 15:26

Predsjednici SAD-a žive u Washingtonu, na adresi Pennsylvania Avenue 1600, ali rijetko se, ako baš ne moraju, kreću samim gradom, prijestolnici SAD-a koja je izgrađena 1790. godine na teritoriju koji su države Maryland i Virginia ustupile za posebnu teritorijalnu jedinicu District of Columbia (D.C.). Washington je popularno mjesto turističkih posjeta zbog brojnih spomenika i slavnih zgrada (Bijela kuća, Capitol, spomenici Lincolnu, Jeffersonu, vijetnamskim veteranima...), ali se predsjednici izbjegavaju kretati njegovim ulicama zbog obzira prema stanovnicima toga polumilijunskog grada.

Naime, predsjednička povorka zbog velikog osiguranja zna napraviti užasne prometne gužve. A i trenutačni predsjednik Bush nije bio baš neka "noćna ptica". William Hanbury, predsjednik gradskoga turističkog ureda, kaže:
- U restoranima i barovima oko trga Lafayette kružio je vic da u devet navečer treba utišati glazbu jer tad predsjednik ide u krevet. Nadamo se da će obitelj Obama više izlaziti i da će uživati u D.C.-u.

Bush se nije mnogo družio s privremenim sugrađanima; jedino mjesto gdje je češće zalazio bio je kineski restoran Peking Gourmet Inn u predgrađu Falls Church (u Virginiji).

Njegov prethodnik Bill Clinton više je obilazio Washington: prije stupanja na dužnost obišao je jednu crnu četvrt (Afroamerikanci čine 55 posto stanovništva Washingtona) i rukovao se s građanima, a za predsjednikovanja redovito je odlazio na trčanje po gradu, i znao bi usput, praćen agentima, utrčati i u McDonalds da se na brzinu okrijepi.

Građani prijestolnice nadaju se da će se i novi demokratski predsjednik brzo "udomaćiti", a tu nadu produbljuju i riječi nove prve dame:
- I Barack i ja smatramo da možemo doprinijeti nešto u oblasti D.C.-a, uključiti se u zajednicu u kojoj živimo. To je nešto što se uvijek trudimo napraviti.

Washingtonski blogeri već su na gastronomskim forumima počeli redati preporuke prvoj obitelji gdje je najbolje izaći na večeru, poput one da će najbolju pizzu naći u restoranu 2Amys, koji je sjajan i za djecu i za odrasle, a nudi i izvrstan izbor vina. Posjetu obitelji Obama nada se i Amy Morgan koja ponosno ističe da osiguranje nije problem jer u njezinu pizzeriju Neapolitan pored Nacionalne katedrale već svraćaju brojni gosti na visokoj razini, od Georgea Stephanopulosa (TV novinara i Clintonova savjetnika za medije) do Jima Lehrera (istaknutog voditelja na PBS-u).

Obamamanija nije zaobišla ni Ben's Chili Bowl u ulici U Street, legendarni lokal koji je jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata u crnačkom vlasništvu, osnovan 1958. godine. Iznad šanka dugo je bio natpis da u tom lokalu Bill Cosby (slavni crni komičar) jede besplatno ako se pojavi, a tom natpisu pridružila se i obitelj Obama.
- Ne očekujemo da će nam biti redoviti gost, ali ako se zaželi chilija, mi ćemo mu donijeti dostavu - kaže vlasnik Kamal Ali, koji s bratom vodi taj obiteljski restoran. No, on ima i savjet za predsjednika kako da naručuje kao pravi Washingtonac:
- Tko dođe ovamo i samo naruči chili, znamo da nije odavde.

Kako kaže, trik je u tome da treba naručiti poludimljene kobasice (lokalni specijalitet u D.C.-u, a najbolje su baš "kod Bena") i onda ih preliti chilijem.

Činjenica da je Obamin otac bio iz Kenije daje posebnu nadu Williamu i Alice Mukabane, vlasnicima "Safari DC-a", jedinoga washingtonskog restorana s kenijskom kuhinjom u aveniji Georgia. Već znaju čime će poslužiti predsjednika ako se pojavi – tilapiom posutom lukom, rajčicama i cilantrom. Još za predizborne kampanje u restoranu su jedan dio preradili u "Obamin kutak" s plakatima i fotografijama Baracka i Michelle Obama, a u središtu zida je veliki bijeli papir na koji su gosti restorana upisivali pozdrave, čestitke i želje. Papir je cijeli išaran, osim na četiri mjesta u središtu – rezervirana za potpise prve obitelji.
- Znamo da će on imati mnogo posla, ali se nadamo da će ipak stići doći da nam se potpiše - kaže Alice Mukabane.

Želite prijaviti greške?