Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJEDA POLITIKE

Maturanti i foliranti

29.04.2008.
u 19:00

Kada bismo živjeli u nekom prošlom vremenu, sklonom pretjeranoj društvenoj stezi i autoritarnosti, poslije propasti državnog nauma o uvođenju matura, možda bi politička parola glasila: Krivcima za maturu po turu!

No danas, u vremenu otvorenih društava i demokracije, takva je parola politički skaredna, i djeluje respresivno, pa je sasvim sigurno da nakon propasti ambicioznog državnog projekta nitko visoko politički rangiran i neće "dobiti po turu". Ne samo zato što demokracija ne trpi takve pedagoške metode, nego više zato što u našoj inačici demokracije odgovornost nikako da postane pedagoškim standardom.

Učenici su svojim prosvjedom, svojom bunom srušili model državne mature. Njihov je protest sam po sebi hrvatska politička i demokratska novost. Prvi put učenici se kao organizirana društvena skupina pojavljuju u politici. I to uspješno. Visoki su se državni činovnici morali povući. Povukli su se i, usto, prosvjednicima nadijelili pohvala! To koliko je maturantima u "Otvorenom" tepao ministar Dragan Primorac valjda im ne tepaju ni roditelji! No ako nam je maturantska mladež već tako pametna, svjesna i komunikativna, kako joj sada mnogi komplimentiraju i foliraju, a ne samo ministar, onda je još čudnije da se maturante nije poštovalo ranije, tj. prije protesta. Kako to da su najednom postali tako pametni, a prije im se pamet, izgleda, baš i nije cijenila?

Za razliku od radnika, koji su sve svoje bitke s državom zapravo izgubili, pa i za razliku od svojih profesora, koji su također s državom izborili Veliko Ništa, učenici su pobijedili državu. Bi li se to dogodilo da se u maturantskoj buni nije osjetio i miris, odnosno zadah politike? Jer, riječ je bila o mladima, ljutitima i narogušenima na vlast. A pojavila se i priča da su oporbeno raspoloženi, da zapravo iza njihova bunta "stoji SDP". Kao mogući dokaz za takvu tvrdnju upozoreno je i da su prosvjednici nosili transparent: "Vratite nam Šuvara!" Kao da devedest posto prosvjednika zna tko je Šuvar?!

I kao da je nekadašnji komunistički ministar školstva nekoć bio "kadar SDP-a"! Pa Šuvar je osnovao SRP jer mu je SDP bio premalo lijevo. Osim toga, esedepeovci se već dugo ponašaju "ko rogovi u vreći", ne bi se valjda mogli složiti ni o stranama svijeta, a kamoli da se sjete Šuvara. Uostalom, prije tridesetak godina barem je netko od roditelja današnjih maturanata-protestanata, nezadovoljan njegovom reformom školstva, izvikivao: "Stipe Šuvar, bolje da si bio kuvar!"

Vlast se, kao i nekoliko puta do sada, povukla, odrekla se svojih odluka. Opet je ustrajno zerpovski ustuknula. Da je model državne mature bio detaljno, profesionalno i ozbiljno pripremljen, da se znalo što se hoće i kako to provesti, onda bi učenički protesti možda bili razlog za nezadovoljstvo predlagatelja modela državne mature, ali ne i razlogom za odustajanje od vlastitog koncepta.

Kao i sa ZERP-om, kada je odustajanje od njega preimenovano u "odgađanje njegove primjene", tako je i odustajanje od državne mature također proglašeno odgodom. Valjda do nove odgode. Ako se nešto osmisli, ozbiljno razmotri, prihvati i postane odlukom, a postane zaštićeno autoritetom države, onda se i državni činovnici valjda trebaju brinuti za prihvaćenu odluku te tako štititi i autoritet države. Ovdje. očito. nešto nije bilo kako valja jer da jest, mauranti se ne bi toliko bunili, a država tako olako odustala od svoje odluke. Vlada je popuštanjem kupila vrijeme. Hoće li time pridobiti i političke simpatije donedavnih prosvjednika? Pa i budućih maturanata?

U zemlji poput Hrvatske to se nikada ne zna. Nakon što je prokazana, matura je otkazana. I to je novost, jer do sada je puno toga znalo biti javno prokazano, ali nije bilo otkazano.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?