Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinari u kuhinji Poznati istarski vinar obožava paštu

Matošević sam izronio objed

360017.jpg
import
23.09.2005.
u 15:30

Na prvi pogled dr. Ivica Matošević, mršav i aketskog izgleda, odaje dojam čovjeka koji ne uživa za stolom. Pogrešno! Obožavam sve jesti, sve što je dobro, a najviše paštu kaže taj poznati istarski vinar iz Pule, koji u Krunčićima ima vrlo atraktivnu vinariju. Sam dosta često sprema tjesteninu, no ipak je sretniji kad to učine supruga Žaklina, a pogotovo punica Nela, kojoj se samo spuste na objed s kata u prizemlje. Na kontinentu pak uživa u ćevapčićima i roštilju u zagrebačkoj "Mitnici".

Talijansku je školu kuhanja zavolio za trogodišnjeg boravka od 1993. do 1996. u Udinama i Pisi, gdje je spremao doktorat iz biotehničkih znanosti, a u Zagrebu je na Agronomskog fakultetu 1988. diplomirao hortikulturu. Prvu komercijalnu bocu mladuha mladog istarskog crvenog vina sličnog beujolaisu napunio je 1996., a dvije godine poslije počeo je, uz majčinu konobu u selu Krunčićima, blizu Limskog kanala, graditi svoju vinariju po toskanskom uzoru, u kojoj je prerađena već ta berba, a sljedeće su godine počeli stizati i prvi gosti.

Apartman je dovršio 2001. pa tu gosti sada rado i zanoće. Dr. Matošević je pokretač preporoda istarskog vinarstva i novog, poduzetnog vala mladih istarskih vinara koji su u nekoliko godina postali zvijezde hrvatske vinske scene. Predsjednik je Vinistre, njihove udruge i istoimene značajne vinske smotre u Poreču.

Sada već ima i devet hektara svojih vinograda obveznu malvaziju, pa chardonnay, merlot, refošk, a ove će godine biti i pokusna berba mladog sauvignona bijelog. Među prvima je iskušao i barikiranje malvazije, podrum mu je pun tih specifičnih bačvica, pa je i uz objed koji je spremio za ovu prigodu potočio svoju malvaziju alba 01 i 02.

A objed je i sam izronio (to je njegova česta aktivnost); u spremanju pašte, tj. pene s buzarom od grancipori (posebni rakovi koji jakim ekstraktom daju pečat buzarama) pomagao mu je prijatelj, veliki kuharski majstor Zoran Peruško. Kći Sara rekla je da je to bio najbolji ručak na svijetu!

Želite prijaviti greške?