Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANET POLITIKE

Makedonija između čekića i nakovnja

05.06.2008.
u 16:50

Nakon trijumfalne izborne pobjede stranke VMRO-DPMNE na izvanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, premijera Nikolu Gruevskog očekuju teški problemi, na čije rješavanje mladi premijer, na žalost, ima malo utjecaja.

Tu je za Makedoniju, u kojoj četvrtinu stanovništva čine Albanci, nadasve osjetljivo pitanje priznanja samostalnog Kosova. Taj je korak makedonska vlada najavila za 16. lipnja. Nereda za vrijeme izbora bilo je u zapadnoj Makedoniji, i to poglavito između albanskih stranaka. Na tim će se mjestima izbori ponoviti.

Međutim, poznato je, da Makedonci biraju svoje stranke, a tamošnji Albanci pak svoje, tako da nije za očekivati da će ponavljanje izbora utjecati na konačni rezultat. Za premijera Gruevskog su Menduh Thaci i njegova DPA, koja se prije nekoliko dana ujedinila s albanskom strankom Demokratskog prosperiteta, i time još više ojačala, svakako poželjniji koalicijski partner od Ahmetijeve stranke (DUI), premda ni u koaliciji s tom strankom Gruevski ne bi imao problema.

Nerede za vrijeme izbora oštro je osudila Unija, ali uzroke treba tražiti prije svega u unutaralbanskim problemima. Večernje novosti i beogradski analitičari plaše Gruevskog, da albanske stranke žele iskoristiti trenutačno oslabljenu Makedoniju, da prije njenog ulaska u EU “izbore” neke promjene granica u pretežno albanskoj zapadnoj Makedoniji, jer to nakon ulaska u euroatlantske integracije, kojima i Gruevski teži, neće biti moguće.

S druge strane, Beograd preko vladike Ohridskog Jovana Vraniškovskog, koji ne priznaje Makedonsku pravoslavnu crkvu, podmeće Skopju da provodi “vjersku i duhovnu torturu”, čime se, zajedno s Grčkom, svrstava u red makedonskih osporavatelja. Opasnost je to veća jer se Skopje nalazi između albanskog čekića i grčkog nakovnja. Problemi s Grčkom zbog imena Makedonija ne prestaju.

Grčki su časnici za vrijeme jedne vježbe NATO-a u Francuskoj od svojih makedonskih kolega ultimativno zahtijevali da s vojnih odora skinu znakovlje svoje države. Za “revanš“ nije trebalo dugo čekati. Na makedonsko-grčkom graničnom prijelazu Bogorodica, koji Grci zovu Idomeni, Makedeonci nisu dopustili prolaz jednog grčkoj vojnoj postrojbi, koja je odlazila u mirovnu misiju na Kosovo. Međutim, u teškom položaju između čekića i nakovnja polako se mogu nazrijeti i zrake optimizma.

Naime, Skopje u Sjedinjenim Državama ima snažnog saveznika. George Bush se u Bukureštu zalagao za prijam Makedonije u zapadni obrambeni savez. Condoleezza Rice je pak poručila Grčkoj da politički život ne može ovisiti o problemima koji su nastali prije mnogo stoljeća.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?