Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.06.2011. u 12:00

Zaključak VNS-a daje svakome mogućnost da ga tumači kako mu paše, i premijerki i šefu države

Tajna sjednica državnoga vrha koju je inicirao drugi najvažniji optuženik u državi – čijim se što evidentnim, a što navodnim nedjelima pretjerano “hvalimo” po Europi – iznjedrila je poslanicu koja bi trebala ojačati naš osjećaj sigurnosti. Jučer je stoga bio poseban dan, osobito za one u državnim institucijama. Jer Vijeće za nacionalnu sigurnost ih je “podržalo” da nastave beskompromisnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te ih “potaknulo” da u okviru svoje nadležnosti provjere optužbe o navodnim zlouporabama kaznenopravnog sustava. Skrivena je poruka da to inače ne bi učinili, odnosno zaključak VNS-a lapidarno možemo svesti na apel koji pretendira da bude prijeloman za funkcioniranje pravnog i političkog sustava: “Ljudi, poštujte zakone!”.

Nije mala stvar kad sam državni vrh potiče na poštovanje zakona u zemlji tako ogrezloj u bezakonju da se u obračunu s njime kao jedino razumno rješenje nametne njegova legalizacija uz podršku države kao kreditnog jamca kršiteljima zakona, nadajmo se ne i onima s neutaživim graditeljskim apetitima. Da smo nacija koja zakone ne donosi da bi ih poštovala, dokaz je i Čačićev slučaj u povodu kojeg Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa tumači da odredba iz Zakona o športu prema kojoj on, s obzirom na težinu optužbe za prometnu nesreću, više ne može biti predsjednik Hrvatskog teniskog saveza, nije donesena da bi se primjenjivala u svakom slučaju, već je prepušteno sportskim savezima da o tome odluče. Logičnost tog stava očita je na primjeru Hrvatskog nogometnog saveza gdje to svatko shvaća kako mu paše...

Oni koji se bore protiv bezakonja znaju što znači kad iza sebe imate ne Ustav i zakone, već vodeće ljude u državi, i to ministra obrane, načelnika Glavnog stožera, ministra vanjskih poslova koji se uoči sjednice nametnuo kao osebujni pravnopolitički ekspert i tko sve još nije u VNS-u. Njihova riječ je sveto pismo! Treba je se držati ko pijan plota! Ta podrška i poticaj fina su legitimacija i za ulazak u Europu, jer govori o kritičnosti spram postojećeg sustava koji treba poticati da poštuje zakone. Ovo je prilika da zahvalimo Liniću, Grbiću, SDP-u, HDZ-u, premijerki i predsjedniku države na tomu što čine za pravnu državu.

I nadasve Polančecu što je unatoč svojim brigama našao vremena da za opće dobro kopa po arhivi svojih sjećanja. I Sanaderu što sve prati i sve zna. I on se vjerojatno sjeća povijesne sjednice VNS-a od 24. listopada 2008. kad je među ostalim zaključeno da će ravnatelj policije svakog tjedna “neposredno izvještavati predsjednika Republike i predsjednika Vlade o tome kako teče rad policijskih organa...”, a svaki dan ostale članove VNS-a. Važnost zaključaka VNS-a već smo toliko puta iskusili pa i kroz podršku koju je to tijelo u veljači dalo inicijativi za izmjenu zakona zbog curenja informacija iz tajnih istraga. Iako se govorilo o ugroženosti pravde, a znamo koliko je ona svima na srcu, ništa se nije promijenilo osim što ni kaznenopravni stručnjaci nisu prihvatili tu ideju koju su mediji osudili. Ipak, nakon posljednje sjednice VNS-a svi mogu biti zadovoljni.

Linić je zaštićen, SDP je uvjeren kako je smjestio vladajućima, predsjednik je, brinući se za ustavni poredak, formalno zadržao svoj neutralni položaj i dao na važnosti svojoj funkciji, HDZ je dobio prigodu da iskaže svoju političku tolerantnost, a Vlada još jednom da istakne važnost borbe s korupcijom... Iako poslanica “Ljudi, poštujte zakone!” obećava nastavak sapunice u predstojećim sudskim procesima, saborskim raspravama i izbornim kampanjama, najvažnije je da svojim pitijskim sadržajem svakome daje osjećaj da je pobijedio, odnosno mogućnost tumačenja ovisno o tome kako kome smeta koja vrsta zloporabe kaznenopravnog sustava, ona o kojoj govori premijerka ili ona koju ističe predsjednik države. Neka se zakon poštuje, pa makar i kako kome paše.

Komentara 4

OB
-obrisani-
12:13 02.06.2011.

Ne dirajte Linića...on je SDPovac...samim time POŠTEN. Svoje poštenje je najbolje iskazao pri prodaji hotela Goranu Štroku za deset puta manju cijenu nego što su je Turski investitori ponudili. Taj POŠTENJAK je samo želio zaštititi jadnog Štroka.Ma nek sirotinja imaa i koji hotel. Uostalom neka se zbroji Linićevaimovina i njegovi prihodi. Niej teško......samo mislim da bi kalkulator pregorio ;)

OB
-obrisani-
12:32 02.06.2011.

12:13h purgeraj-U-Zgu ma naravno , \"poštenjačina nad poštenjačinama \"Linić posjeduje \"samo \" jahtu ,zaboravio si ;-)

OB
-obrisani-
14:13 02.06.2011.

A gdje je sad ono,svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno? Poimanje demokracije u HDZ -u je više nego nakaradno,jer su i prije donesene presude,Sanaderu i Polančecu već presudili. Kako je moguće da je Sanader kriv,a vodstvo HDZ-aa ,nije? Kako je moguće da je Polančec kriv,a Jaca koja je sve dokumente potpisala ,nije? Kako je Barišić kriv za Fimi mediju i crne fondove,a primjerice,Bačić,glavni tajnik HDZ-a ,koji je novce iz crnog fonda spremio,nije? A da ne govorimo o cjelokupnom vrhu HDZ-a koji su sve znali i u tome sudjelovali,a sad se prave Englezi. Istina će se doznati kad-tad,a još će izgleda mnogi u bajbok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?