Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljeto i zdravlje

Evo zašto se u moru ne biste trebali samo brčkati

Hideout festival na Zrću
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
15.07.2015.
u 08:03

Plivanje je aerobni sport za cijelo tijelo, koji zateže i jača muskulaturu, poboljšava fleksibilnost, potiče cirkulaciju, sagorijeva kalorije i oblikuje tijelo. Ono aktivira sve glavne grupe mišića, uključujući ramena, leđa, trbuh, noge, bokove i stražnjicu

Ljeto je doba koje odmah povezujemo s omiljenim kupanjem u moru, bazenima, jezerima ili rijekama.

I mnogi sretnici koji uhvate pokoji dan da umoče noge negdje i malo se rashlade, ostanu na tome.

Plivanje je korisno za svakoga

Plivanje je jako korisno te se preporučuje svima koji imaju priliku uživati u njemu da se malo i pokrenu, odnosno zaplivaju. Poznato je koliko ono  koristi u rehabilitaciji bolesnika poslije neke traume ili operacijskog zahvata. Plivanje u svakom slučaju koristi i zdravim osobama, jer zahvaljujući pokretima prilikom plivanja, krv brže cirkulira, mišići dobivaju dovoljno kisika i izlučuju sav ugljični dioksid. Plivanje je aerobni sport za cijelo tijelo, koji zateže i jača muskulaturu, poboljšava fleksibilnost, potiče cirkulaciju, sagorijeva kalorije i oblikuje tijelo. Ono aktivira sve glavne grupe mišića, uključujući ramena, leđa, trbuh, noge, bokove i stražnjicu.

I poslije 40. godine

Za osobu koja počne plivati tek poslije 40., ta aktivnost ne zahtijeva velik napor ako mu se posvećuje s osjećajem mjere. Zabrana gotovo da nema.

Rizici

Budite oprezni i slijedite upute za sigurnost tijekom kupanja i plivanja. Osobe koje uživaju u zatvorenim bazenima s toplom vodom obično imaju problema s gornjim dišnim putevima, što je posljedica razlika u temperaturi i vlazi zraka u takvim zatvorenim objektima, a ponekad i klora koji izaziva smetnje kod osoba osjetljivih na upale očnog tkiva - konjunktivitis.

>>Ovo je 10 najljepših plaža koje morate posjetiti u Istri!

Komentara 4

NE
nepoznatinetko
11:42 15.07.2015.

Aha, odite plivati, to vam je baš super, dok vas 50 metara od obale ne pokupi neki bogatunski sin. Policija ne dolazi ni kad nekog samelju, još manje kad "samo" glisiraju. Kako su krenuli, plivanje bi moglo postati ekstremni sport.

Avatar Perica1
Perica1
14:23 15.07.2015.

Plivanje, trčanje i biciklizam su najbolji za dug život i zdravlje.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
09:46 15.07.2015.

ja kad sam u plićaku radi mi samo jedan mišić....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije