Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ocjenjujemo ljetna vina

Ljeto je doba za svježa vina

ned-ljeto-txt.jpg
import
23.09.2005.
u 14:59

Svaka prilika traži novo, drukčije vino ovisi to o godišnjem dobu, podneblju, dobu dana, jelu, raspoloženju, društvu, aktivnostima... Ljeto, posebno pod pretpostavkom da ga provodite na moru, po vrućini, doba je za laganija, nižih postotaka alkohola, svježa, dakle vina s višim kiselinama, suha, uglavnom bijela, ali u obzir dolaze i ružice te različite varijante pjenušaca, najčešće biser-vina. Teška, jaka, puna bijela vina za te uvjete nisu preporučljiva, posebice ne jaki crnjaci, pa je s vatrenim plavcima i sl. bolje pričekati hladnije dane.

Dakako, čašica vrsna crnog vina uvijek će prijati, ali tu se valja i zaustaviti. Doduše, ako ste se zavukli u kakvu hladnu konobu i nećete taj dan na sunce, svako vam vino može biti po volji. Kultura stola ima dobre upute s kojim se jelom slaže kakvo vino, no ljeto je prigoda da postupite i obratno da najprije izaberete vino kojim se želite okrijepiti, oraspoložiti, ugasiti žeđ, a tek potom da njemu prilagodite vaš ljetni zalogaj. A svima onima koji rado popiju pokoji "gemišt" ili bevandu budite bez osjećaja krivnje, ljeto je prilika i za to.

Imamo li mi, zapravo, ljetnog vina? U vinski osviještenom svijetu promiču se baš takva ljetna vina a mi otprilike znamo da su to kod nas kraljevine, žlahtine, malvazije, laganije graševine, sauvignoni... Kakva su ljetna vina na našem tržištu, odlučili smo ocijeniti u našoj donedavno tradicionalnoj degustaciji naslijepo. U vinoteci tvrtke Vrutak u Vodovodnoj 20 a uzeli smo s polica 20-ak vina, a pridružili im i graševinu i merlot iz Roto-prometa. Najviše je bilo bijelih vina, nekoliko ružica i bisera, te crnjaka, naših, ali i uvoznih, s različitih kontinenata, a ocjenjivali smo ih uobičajenom metodom do 100 bodova. U ocjenjivačkom su sudu bili Ivan Bušić, Vrutkov enolog, Franjo Francem, predsjednik Društva enologa Hrvatske, Zdenko Ivanković s Agronomskog fakulteta, Tomica Tomac, vinar i vaš izvjestitelj. Suglasili smo se da imamo ljetnih vina, ali premalo, pogotovo domaćih.

Želite li štogod pjenušavo u čaši, preporuka je da se ipak pogostite provjerenim, klasičnim pjenušcima i šampanjcima. Nedostaje nam promidžbe, zapravo uopće je nema, dok se za ljetna vina i te kako zna u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, npr., a osobito u Portugalu s njihovim vinhom verde.

Želite prijaviti greške?