Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Linića natrag u Rijeku, stečajnog upravitelja Peveca za ministra

darko šket
Goran Jakuš/PIXSELL
03.10.2013. u 12:00

Na Liniću se vidi da mu je jako stalo i da se jako živcira, ali rezultati se ne vide. Usto se počeo ponašati kao da se predao

Nije dobro. Ministar financija Slavko Linić, sudeći po onome što je izjavio na Hrvatskom radiju, predao se. U osnovi je rekao da će se protiv rasta duga “boriti” novim, izuzetno skupim zaduživanjem: “Da, car je gol. Mi dugove ne vraćamo, nego se opet zadužujemo da bismo zatvorili stare dugove. To je redoviti proces ove godine i evidentno je da milijarda i pol ovog puta neće biti dovoljna, već će trebati daleko više”, poručio je Linić i najavio da kreće u Ameriku te da je spreman platiti astronomsku cijenu duga, višu od 6,5 posto. Ako prevedemo taj politički metajezik ministra financija u prava, ogoljena značenja, onda bi to trebalo zvučati ovako: Piši kući propalo. Situacija je izvan kontrole. Ministar uz enorman deficit nema drugog izbora; kuća gori, a on gasi požar čašicama rakije.

Poseban je problem u tome što ministar Linić, u situaciji kad su ekonomski tijekovi pod takvim šokom da su dvije trećine nacionalnog gospodarstva u stanju vegetiranja, nastavlja eksperiment neinventivne i kompromiserske politike daljnjeg pojačavanja porezne presije i cijeđenja sve tanjih fiskalnih potencijala zemlje. Blokade malih dužnika za smiješno sitne iznose, kao i namjera da uništi postojeći sustav poticanja stambene štednje, samo su najnoviji dokazi da ministar financija puno bolje funkcionira u ulozi kočničara domaćeg gospodarstva nego vozača vizionara koji bi uz održiv set fiskalnih mjera znao automobil u kojem se svi vozimo prebaciti u višu brzinu. Dok mu svi dobronamjerni viču da krene jasnom i ravnom cestom odlučnih reformi te potom nagazi na papučicu gasa automobila koji se riješio svih nepotrebnih balasta, on uporno sluša partijske kolege koji ga tjeraju u mračne politikantske slijepe uličice s puno zavoja, a on koči, koči, koči... A čelo mu se znoji dok panično vrti volanom svjestan da će se zabiti u zid.

Što bismo, dakle, trebali poduzeti da se svi ne osjećamo kao što se osjeća ministar Linić – psihički loše. Rješenje je vrlo jednostavno: treba promijeniti ministra financija kao glavnog državnog fiskalnog vozača te za volan staviti neku drugu odlučniju osobu s više samokontrole, više znanja i manje tvrdoglavosti.

Imamo čak vrlo konkretan kadrovski prijedlog. Za ministra financija dovedimo stečajnog upravitelja Peveca Darka Šketa. Za to ima nekoliko razloga:

Prvo, Hrvatska je zrela za vođenje po principima kako se vodi stečajni postupak. Stoga bi dovođenje jednog od najboljih stečajnih upravitelja u zemlji za fiskalnog vođu bilo, simbolički gledano, odlična poruka javnosti, posebno onoj političkoj i politikantskoj.

Drugo, Šket se u Pevecu i više drugih stečajnih postupaka dokazao kao čovjek koji zna mirno i tiho voditi procese koji vode do poslovnih preporoda. Treba nam čovjek koji će se puno manje javno živcirati, svađati i galamiti te koji će donositi rezultate. Treba nam netko potpuno drugačiji od Linića koji je zaista pošteno uložio, primjerice, svu svoju energiju u pokušaj spašavanja nekih poduzeća (Dioki, Dalekovod...), ali nismo primijetili da je imao nekih rezultata.

I treće, treba nam netko tko je izvan višedesetljetnih političkih kuloara koji su se zatvorili u mentalne modele potpuno nepraktične neodlučnosti i nedostatka osjećaja za trenutak.

Jedno je, kao ministar Linić, biti svjestan ozbiljnosti stanja i tereta novih, skupljih zaduživanja, a potpuno je druga razina znati upravljati sustavom javnih financija u smjeru razvoja i smanjivanja ukupne razine duga u odnosu na BDP.

Ponovimo ono što smo rekli na početku: nije dobro. Jedna narodna poslovica o dugu kaže da su dobra vremena razdoblje kad se stvaraju dugovi koji će se vraćati u lošim vremenima. Čini se da se mi, s obzirom na spremnost plaćanja više cijene duga, i dalje ponašamo kao da nam je dobro, da živimo u dobrim vremenima. Zamislite koliko će nam onda biti loše kad dođu loša vremena.

>> Linić uopće ne mari za riječ stručnjaka, samo nasilno reže

Želite prijaviti greške?