Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60/60 IDEALNO

Znatno porasla oštećenost sluha u tinejdžera

slušalice
Arhiva
20.08.2010.
u 15:55

Europska je komisija upozorila kako će čak deset posto 30-godišnjaka trebati slušne uređaje idućeg desetljeća.

Slušanje glazbe na uređajima poput iPoda prouzročilo je rast broja tinejdžera s oštećenim sluhom u posljednjih dvadesetak godina, pokazala je studija provedena u  Women’s Hospital u Bostonu.

Šokantni podaci o svakom petom adolescentu koji je između 2005. i 2006. godine imao neki oblik problema sa sluhom govore o rastu od čak 30 posto u odnosu na ista istraživanja provedena osamdesetih i devedesetih, objavljeno je u časopisu American Medical Association.

Iako se svi ovi rezultati odnose na američke tinejdžere, stručnjaci upozoravaju kako mladi u većini razvijenih zemalja imaju slične probleme, a dio krivnje snosi pretjerano slušanje glasne glazbe na slušalice, kao i ostali izvori previše glasne glazbe.

U spomenutoj je studiji oko 15 posto djece u dobi od dvanaest do devetnaest godina pokazalo neki stupanj gubitka sluha između 1988. i 1994., no do 2005. postotak je narastao na 19,5 posto. Primijećeno je kako su djevojke manje zahvaćene ovim problemom te da veći rizik imaju siromašnija djeca.

- Iako su oštećenja sluha u adolescenciji poznat problem, on nije dovoljno razrađen te može dovesti do znatnih edukativnih i društvenih poteškoća - izjavio je Josef Shargorodsky, jedan od istraživača koji su vodili studiju, dodavši kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se točno odredili uzroci ove nagle raširenosti problema među mladima.
- To bi nam trebalo pomoći da identificiramo čimbenike rizika kako bismo spriječili trajni gubitak sluha.

Europska je komisija upozorila kako će čak deset posto 30-godišnjaka trebati slušne uređaje idućeg desetljeća upravo zbog preglasnog slušanja glazbe na slušalice. Njihova su, naime, istraživanja pokazala kako više od 90 posto mladih diljem Europe i SAD-a koristi MP3-playere te iPode, često i po nekoliko sati dnevno na maksimalnoj glasnoći. Ono što se preporučuje jest takozvano pravilo 60/60 – slušanje glazbe ne dulje od sat vremena na 60 posto glasnoće.

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
08:11 21.08.2010.

Treba pod hitno zabraniti cajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije