Kada spomenemo Zadar i zadarsko zaleđe, postoje oni okusi, ali i mirisi koje ćemo odmah povezati s ovim krajem. Višnja maraska, odnosno maraška, proslavila se još u doba cara Dioklecijana. No pravu popularnost stekle su u 15. stoljeću kada je njihova cijena bila četiri puta veća od dinje. Još jedna zanimljivost jest i to da je upravo Zadar bio prvi europski grad u kojem je od ploda višnje napravljen biljni liker, nazvan maraskino, a proizveden je u franjevačkoj ljekarnici početkom 16. stoljeća.
Ovaj klasik osvojio je svijet. Pili su ga slavni ljubavnici poput Casanove, Napoleon je njime slavio ratove, Honoré de Balzac spominje ga u romanu Un début dans la vie iz 1842. godine, pio se na prvoj i posljednjoj plovidbi legendarnog Titanica, a služio se i na dvoru Edwarda IV. i kraljice Viktorije.
Povratak u prošlost
Poznati putopisac Alberto Fortis još je 1774. godine objavio djelo Put po Dalmaciji u kojem je spomenuo najzanimljivije paške proizvode. Iako su od tada prošla stoljeća, te su informacije relevantne i danas: morska sol, vuna, kaduljin med i, naravno, paški sir. Za specifičan okus ovog vrhunskog sira, poznatog nadaleko, zaslužno je mlijeko paških ovaca koje pasu travu na kamenjarima prepunima ljekovitog bilja poput kadulje, smilja i rute.
Priča o proizvodnji sira vraća nas u 1870. godinu kada je križanjem otočnih ovaca s merino ovnovima nastala današnja paška ovca, odnosno paška pramenka, koja se u potpunosti prilagodila krškom krajoliku. Osim po vrhunskim sirevima, ovo je područje poznato i po vrhunskom mesu koje također ima specifičan okus i miris zahvaljujući aromatičnim biljkama kojima se ovce hrane. Osim janjetine s ražnja, popularna su i jela od iznutrica poput janjećih žgvaceta, janjetine s bižima, bobom, šparogama ili drugim proljetnim povrćem.
Tradicija koja traje stoljećima
Bijelo zlato, odnosno morska sol, kroz povijest je bila toliko skupa da ju je pratio niz zakona, budući da je, među ostalim, bila idealna za robnu razmjenu. Procvat solana na Sredozemlju započeo je u vrijeme Rima. Danas je ova sol nadaleko poznata, a ostala je i tradicija njezina skupljanja koja se i dalje “bere” ručno. Najbolja berba odvija se u određeno doba dana, odnosno rano ujutro i kasno navečer, kada nema vjetra. Posebna i najcjenjenija vrsta poznata je kao cvijet soli ili kavijar soli – sol najbolje kvalitete koja se koristi za dovršavanje jela.
Posjeti me
„Mirisi, zvukovi, prizori i okusi ovog mjesta ostavit će neizbrisiv trag u vašem sjećanju. Serijal Posjeti me, koji možete pratiti na društvenim mrežama i stranicama Hrvatske turističke zajednice, savršeno prenosi taj doživljaj kroz četiri epizode koje vas vode na putovanje kroz srca i duše nekih od najljepših, često zaboravljenih dijelova Hrvatske.”
Regija koja skriva gastronomske tajne
Zadarsko područje pravi je gastronomski biser za sve koji vole uživati u autentičnim okusima i mirisima Mediterana. Plava riba, morski plodovi poput škampa i dagnji, masline i vrhunsko maslinovo ulje, samoniklo jestivo i ljekovito bilje, samo su dio bogate lepeze koja će oduševiti i one najzahtjevnije. Po vrhunskim dagnjama poznata je općina Novigrad, a posebne su zahvaljujući Novigradskom moru koje, zbog svoje slatkoće, ima mnogo hranjivih tvari. Još jedan zanimljiv podatak jest da se najbolja tuna uzgaja upravo u Jadranskom moru, a većina se izvozi na japansko tržište za sushi. I, naravno, ne smijemo zaboraviti maslinovo ulje bez kojega je ovdje nemoguće zamisliti obrok, nepogrešiv spoj prošlosti i sadašnjosti, mirisa i okusa koje ćemo pamtiti dugo nakon što se vratimo s putovanja po ovoj regiji.
Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.