Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za bistar pogled

Znate li da naočale trebamo i kad dobro vidimo?

Naočale bez dioptrije
Foto: Thinkstock
27.12.2013.
u 09:15

Čak 60 posto populacije pati od zamora oka. Glavni su krivci monitor na poslu, ekran pametnog telefona, tablet... Rješenje su naočale s antistresnim lećama

Osjećate peckanje u očima, vid vam je zamagljen, a premda dobro vidite, osjet je u očima nelagodan i nakon radnog dana dočekat će vas pri povratku kući glavobolja? Trebali biste (ipak) razmisliti o naočalama.

Ovi su simptomi, naime, pokazatelj da je došlo do zamora oka. Boljka je to suvremenog načina života koji sve češće provodimo pogleda usmjerenog u digitalne ekrane.

Zamor oka

Monitor na poslu, pametni telefon, tablet, televizor s LCD ekranom glavni su krivci za zamor oka, a posebno je za oko naporno stalno mijenjati fokus s ekrana računala na tekst pokraj ekrana na stolu i zatim opet na ekran, a rješenje problema nalazi se u naočalama bez dioptrije, ali sa zaštitnim lećama.

Prema istraživanju provedenom u Francuskoj, SAD-u i Japanu, u kojem je sudjelovalo 2700 ispitanika u dobi od 25 do 40 godina (i onih s dioptrijom i onih bez nje), utvrđeno je da 60 posto populacije pati od zamora očiju. Zato i oni sretnici koji dobro vide i nemaju dioptriju trebaju nositi naočale, odnosno štititi svoje oči, poručuje dr. Nadežda Bilić iz optičkog centra Bilić Vision.

Najčešće je riječ o naočalnoj leći bez dioptrije, samo s antirefleksivnim slojem. Dokazano je da sve leće koje imaju antirefleksivne slojeve smanjuju napetost te zamor oka svode na minimum. Zbog toga ih zovemo i antistresnim lećama, kazala je dr. Bilić.

Velik izbor

Takve naočalne leće imaju zaštitnu ulogu i pri lošoj rasvjeti te osiguravaju ugodniji boravak u klimatiziranim prostorima. Nošenje naočala štiti i od izravnog puhanja zraka, što bi inače izazvalo jače sušenje površine oka uz izraženo peckanje, žarenje, osjećaj pijeska u očima i slično. Ovakve zaštitne naočale osiguravaju zbog manjeg zamora očiju kvalitetniji i učinkovitiji rad, kazala je oftalmologinja. Ograničenja za njihovo korištenje nema. Dapače, preporučuje se da ih na nos stave svi koji pred računalom (ili digitalnim ekranom) provode više od četiri sata dnevno, a radne “progresive” mogu koristiti i osobe koje imaju dioptriju za uredske poslove.

Izbor antistresnih naočalnih leća velik je, a preporučuje se prije svake kupnje posjetiti oftalmologa koji će utvrditi postoji li pogreška u vidu. Cijena spomenutih leća iznosi od 150 do 1100 kuna, ovisno o stanjenosti leće i jačini dodatnih zaštita na samoj leći, uz okvire. Uz nabavku zaštitnih naočala, oči će vam biti zahvalne i ako se svakih 45 minuta na radnom mjestu udaljite od računalnog ekrana i odmorite oči.

>>Treba li za dobar vid jesti mrkvu?

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
09:59 27.12.2013.

naočale ne trebamo i kad slabo vidimo...

KO
kojesta
10:50 27.12.2013.

oci kao i misici trebaju vjezbu, kretanje (kao kod igre loptom), zato postoje vjezbe, od jednostavnih do chi-gonga za oci. s ugrijanim, protrljanim toplim dlanovima polozenim na oci dat ce te im energiju, a onda pod zatvorenim kapcima, oci moraju kruziti lijevo pa desno, pa onda gore-dole, pa dijagonalno s lijeva i s desna, i to barem 7 puta od svakog. s takvim vjezbama moze se popraviti i dioptrija. osima toga dobar opc, astaxantin, dobar e-vit, lutein....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije