Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Znate li da naočale trebamo i kad dobro vidimo?

Čak 60 posto populacije pati od zamora oka. Glavni su krivci monitor na poslu, ekran pametnog telefona, tablet... Rješenje su naočale s antistresnim lećama
27. prosinca 2013. u 09:15 2 komentara 13321 prikaza
Naočale bez dioptrije
Foto: Thinkstock

Osjećate peckanje u očima, vid vam je zamagljen, a premda dobro vidite, osjet je u očima nelagodan i nakon radnog dana dočekat će vas pri povratku kući glavobolja? Trebali biste (ipak) razmisliti o naočalama.

Ovi su simptomi, naime, pokazatelj da je došlo do zamora oka. Boljka je to suvremenog načina života koji sve češće provodimo pogleda usmjerenog u digitalne ekrane.

Zamor oka

Monitor na poslu, pametni telefon, tablet, televizor s LCD ekranom glavni su krivci za zamor oka, a posebno je za oko naporno stalno mijenjati fokus s ekrana računala na tekst pokraj ekrana na stolu i zatim opet na ekran, a rješenje problema nalazi se u naočalama bez dioptrije, ali sa zaštitnim lećama.

naočale (1) rješenje za pretile? Naočale za mršavljenje uvećavaju hranu djeca Korekcija vida Kako djetetu objasniti da mora nositi naočale za vid

Prema istraživanju provedenom u Francuskoj, SAD-u i Japanu, u kojem je sudjelovalo 2700 ispitanika u dobi od 25 do 40 godina (i onih s dioptrijom i onih bez nje), utvrđeno je da 60 posto populacije pati od zamora očiju. Zato i oni sretnici koji dobro vide i nemaju dioptriju trebaju nositi naočale, odnosno štititi svoje oči, poručuje dr. Nadežda Bilić iz optičkog centra Bilić Vision.

Najčešće je riječ o naočalnoj leći bez dioptrije, samo s antirefleksivnim slojem. Dokazano je da sve leće koje imaju antirefleksivne slojeve smanjuju napetost te zamor oka svode na minimum. Zbog toga ih zovemo i antistresnim lećama, kazala je dr. Bilić.

Velik izbor

Takve naočalne leće imaju zaštitnu ulogu i pri lošoj rasvjeti te osiguravaju ugodniji boravak u klimatiziranim prostorima. Nošenje naočala štiti i od izravnog puhanja zraka, što bi inače izazvalo jače sušenje površine oka uz izraženo peckanje, žarenje, osjećaj pijeska u očima i slično. Ovakve zaštitne naočale osiguravaju zbog manjeg zamora očiju kvalitetniji i učinkovitiji rad, kazala je oftalmologinja. Ograničenja za njihovo korištenje nema. Dapače, preporučuje se da ih na nos stave svi koji pred računalom (ili digitalnim ekranom) provode više od četiri sata dnevno, a radne “progresive” mogu koristiti i osobe koje imaju dioptriju za uredske poslove.

Izbor antistresnih naočalnih leća velik je, a preporučuje se prije svake kupnje posjetiti oftalmologa koji će utvrditi postoji li pogreška u vidu. Cijena spomenutih leća iznosi od 150 do 1100 kuna, ovisno o stanjenosti leće i jačini dodatnih zaštita na samoj leći, uz okvire. Uz nabavku zaštitnih naočala, oči će vam biti zahvalne i ako se svakih 45 minuta na radnom mjestu udaljite od računalnog ekrana i odmorite oči.

>>Treba li za dobar vid jesti mrkvu?

Najprije obavezno oftalmologu

● Pregled kod oftalmologa svakako se preporučuje prije donošenja odluke o kupnji naočala sa zaštitnim lećama.

Pregled je bitan kako bi oftalmolog nedvojbeno utvrdio postoji li pogreška vida ili ne postoji.

Katkad korekcija i najmanje pogreške vida donosi olakšanja onima  koji rade precizne poslove ili dugo sjede i rade ispred zaslona računala. Kako se slojevi koji štite od zamora nalaze i na naočalnoj leći s dioptrijom i na onoj bez nje, izbor prave naočalne leće za svaku osobu stvar je optičara.

Naši klijenti već su odavno prepoznali prednosti nošenja zaštitnih naočala. Potražnja je svakim danom veća upravo zbog modernog načina života i sve veće ovisnosti o računalima.

Čak i Zakon o prevenciji i zaštiti na radu obvezuje tvrtke da jednom godišnje omoguće svojim zaposlenicima koji rade ispred računala dulje od četiri sata preventivni pregled vida. Antistresne leće u svom donjem dijelu mogu imati optimiziranu dioptriju za gledanje na blizinu, a koristimo takvu kombinaciju kod onih iznad 40. godine života kada se počinje javljati starosna dalekovidnost.

dr. Nadežda Bilić, Bilić Vision

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • ćaćaća:

    naočale ne trebamo i kad slabo vidimo...

  • kojesta:

    oci kao i misici trebaju vjezbu, kretanje (kao kod igre loptom), zato postoje vjezbe, od jednostavnih do chi-gonga za oci. s ugrijanim, protrljanim toplim dlanovima polozenim na oci dat ce te im energiju, a onda pod zatvorenim kapcima, oci moraju ... prikaži još! kruziti lijevo pa desno, pa onda gore-dole, pa dijagonalno s lijeva i s desna, i to barem 7 puta od svakog. s takvim vjezbama moze se popraviti i dioptrija. osima toga dobar opc, astaxantin, dobar e-vit, lutein....