Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razotkrivamo mitove

Treba li za dobar vid jesti mrkvu?

žena s naočalama
Foto: Thinkstock
19.11.2013.
u 18:00

Je li zaista istinita tvrdnja da za dobar vid treba jesti mnogo mrkve, otkriva Ivana Mravičić, dr. sc., spec. oftamologije, Poliklinika Svjetlost

MIT: Za dobar vid treba jesti mrkvu

ISTINA:  Mrkva, baš poput jetre ili slatkog krumpira, bogata je  vitaminom A, ali to je tek jedan od vitamina koji naše oči trebaju. Jednako su važni vitamini A, C i E. Vitamin A  smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila, E smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije i očne mrene, a vitamin C pomaže pri prevencijji  povišenog očnog tlaka, usporava degeneraciju povezanu sa starenjem i stvara otpornost na razvoj očne mrene. Vitamini su i bogat izvor antioksidansa, a oni suzbijaju učinke oksidacije koja pridonosi propadanju zdravog tkiva. Ne smijemo zaboraviti ni minerale.

Valja održavati odgovarajuću tjelesnu težinu te redovito vježbati. Pušenje je loše za naše oči i povezano je s povećim rizikom pojave makularne degeneracije, katarakte i oštećenja vidnog živca. Današnji način života tjera nas da provodimo mnogo vremena za računalom,  a tada ne trepćemo dovoljno često i zato nam oči postaju umorne i suhe.

Preporučuje se svakih 20 minuta odmoriti oči od računala i kapati umjetne  suze. Nošenjem sunčanih naočala štitimo oči od štetnog djelovanja UV zraka. Dakle, mrkva je korisna, ali uz pravilnu prehranu, zdrav način života i redovite oftalmološke kontrole.

>>Imate dioptriju i razmišljate o lećama? Ovo morate znati

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar darkkati
darkkati
18:48 19.11.2013.

i vitamin K

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije