Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ovo je cvijet koji olakšava “ženske probleme”

U srijedu i četvrtak uz Večernji darujemo posebne priloge – Narodno ljekovito bilje i Narodna ljekovita kozmetika.
07. lipnja 2021. u 16:48 20813 prikaza
Narodno ljekovito bilje i Narodna ljekovita kozmetika
Foto: Shutterstock

Ljekovito bilje se u narodnoj medicini koristi od davnih vremena, a njegova učinkovitost popularna je i  danas. U vremenima kada je sve dostupno, velika je čar u „sam svoj majstor“ proizvodima, posebice kad je riječ o onim ljekovitima.

Neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj medicini su bazga, borovnica, valerijana, lavanda, a jedan od zahvalnijih je upravo ljiljan. 

Kao ukrasna biljka, ljiljan je stoljećima bio motiv u slikarstvu i u sakralnoj umjetnosti, posebice ranokršćanskoj. U kršćanstvu, bijeli ljiljan posvećen je Bogorodici te predstavlja simbol čistoće i nevinosti. Stari Egipćani počinju ga uzgajati baš za uporabu u liječenju raznih bolesti.

U pučkoj medicini ljiljan se rabi za liječenje – čišćenje (detoksikaciju) očiju, kože, srca i uma te postoji uvjerenje da posjeduje čarobna svojstva. Od bijelog ljiljana cvijet se rabi za liječenje ženskih bolesti poput upala maternice, raznih infekcija, kod leukoreje, prolapsa maternice, u obliku vaginalnog tuša, kod mliječne pukotine bradavica (latice močene u ulju). Ljiljan ima i antitumorsko (citotoksično) djelovanje na tumor dojke, a pomaže i kod vodene bolesti, bolesti uha (upale, infekcije), kožnih bolesti, a poznata je uporaba latica koje su se močile u rakiji ili maslinovu ulju te stavljale na razne rane i opekline od sunca, zračenja ili drugih ozljeda, svraba (hidrolat).

U posebnim prilozima o ljekovitom bilju pronađite i savjete patera Simona Ašiča i Ivana Lesingera za poboljšanje zdravlja, saznajte kako napraviti potpuno prirodnu kremu protiv bora i celulita te čitajte o vinu od valerijane i gospine trave koji suzbija nesanicu.

Njegujte i svoje usne balzamom od cikle i kakaa, “smućkajte” anticelulitno ulje s cedrom i lješnjakom te pripremite nevenovu mast s listovima oraha.

Još puno više ljekovitih recepata pronađite u posebnim prilozima u srijedu i četvrtak na dar uz Večernji list.

Christian Eriksen
Josip Vincelj
Naš priznati kardiolog objasnio što se dogodilo s Dancem Eriksenom: Da je infarkt, osjetio bi bol...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac