Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETNE VIJESTI

Znanstvenici otkrili da su vrlo blizu lijeka za ćelavost: Koristimo stanice iz krvi

ćelavost
Foto: Thinkstock
1/3
28.06.2019.
u 16:15

U pokusu je miševima izbila kosa, a znanstvenici se nadaju da će se isti proces primijeniti i na ljude.

Potencijalni lijek za ćelavost predstavljen je na konferenciji Međunarodnog društva za istraživanje matičnih stanica u Los Angelesu. Znanstvenici sa 'Sanford Burnham Prebys Medical Discovery' Instituta stvorili su folikule kose koje rastu kroz kožu pomoću pluripotentnih matičnih stanica induciranih ljudskim djelovanjem na miševima, a to bi na kraju moglo koristiti za rješavanje ćelavosti kod ljudi, piše Daily Mail.

Zapanjujući rezultati dobili su nagradu na konferenciji, a Stemson Therapeutics je i licencirao ovo otkriće. U pokusu je miševima izbila kosa, a znanstvenici se nadaju da će se isti proces primijeniti i na ljude.

- Naš novi eksperiment nadilazi ključne tehnološke izazove s kojima smo se prije susretali. Ovo je itekakav napredak u proučavanju razvoja kose na bazi stanica i području regenerativne medicine - kazao je dr. Alexey Terskikh, izvanredni profesor iz Sanford Burnham Preys Medical Discovery' Instituta.

Stanica koja se ugrađuje naziva se 'dermal papilla', a nalazi se u folikulu dlake i kontrolira rast, debljinu i dužinu kose. Godine 2015.  Terskikh je uspješno uzgojio kosu ispod kože miša pomoću istih matičnih stanica, ali bez ikakve kontrole rasta. No sada ovaj protokol može kontrolirati koliko kose raste i u kojem smjeru.

U četvrtak je na konferenciji predstavljen napredniji proces koji uključuje postavljanje 3D biorazgradivih skela s kosom koje se ugrađuju u kožu miševa. Kada biorazgradiva skela nestane, sve što ostaje je zdrava kosa koja normalno raste. Znanstvenici se nadaju kako će isti ovaj proces uspjeti primijeniti i na ljudima.

- Gubitak kose duboko utječe na živote mnogih ljudi. Značajan dio svoje prakse proveo sam tražeći rješenje za ovaj problem i za muškarce i žene. Želim unaprijediti ovu revolucionarnu tehnologiju koja bi mogla poboljšati živote milijuna ljudi koji se bore s gubitkom kose - rekao je dr. Richard Chaffoo, plastični kirurg. 

Budući da je riječ o stanicama koje potječu iz vlastite krvi, njihov će ih imunološki sustav vjerojatno prihvatiti. Dugoročni cilj tvrtke je osigurati transplantaciju napravljenu od stanica uzetih od drugih donora, čime se omogućuje da se kosa unaprijed uzgaja i bude pristupačnija.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:35 28.06.2019.

Lako za ćelavost, imate li lijek protiv ćelavosti?

DU
Deleted user
16:42 28.06.2019.

Lijek za ćelavost? Kao da je ćelavost bolest.

Avatar Voljeni Maršal Tito Pajcek
Voljeni Maršal Tito Pajcek
16:24 28.06.2019.

Ćelavi se vuku za kosu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije