Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TOALETU, UMJESTO NA PLAŽI

Na ručnicima i ležaljkama vrebaju bakterije i gljivice: Jedva dočekaju vlažno okruženje...

OMNi-BiOTiC®
Foto: AllergoSan
1/3
08.08.2023.
u 09:05

Svaka druga žena je barem jednom u životu imala problema s vaginalnom bakteriozom. Upravo je ljeto razdoblje kada ova tegoba najlakše ulovi svoje žrtve. O tome kako svome tijelu pomoći dobrim bakterijama i sačuvati intimno zdravlje, razgovarali smo s magistrom Anitom Frauwallner, vlasnicom Instituta AllergoSan i branda OMNi-BiOTiC®.

Ljeto je idealno za putovanja, bilo samo u neku oazu u Hrvatskoj ili na neku dalju, nepoznatu destinaciju. Treba se odmoriti od svakodnevice, doživjeti i probati neka nova jela i pića, neki posve drukčiji oblik zabave. No naše tijelo ponekad u situacijama kada želimo uživati, jednostavno otkaže poslušnost.

Jer, tek kad se organizam krene opuštati za vrijeme godišnjeg odmora, suočen s izazovima stranih destinacija i drugačijeg okruženja, mnogi se susretnu s padom imuniteta koji uzrokuje i crijevne, ali i vaginalne tegobe.

Tijekom godine možda više pazimo i na prehranu te zdravlje općenito, a godišnji odmor svi doživljavamo doslovno kao odmor pa je na meniju često hrana, koju inače izbjegavamo, ali se i opustimo s kojom čašicom alkohola više. Sve to može u našem probavnom sustavu napraviti „kaos“ pa nam lijepa destinacija na kraju ostane u sjećanju kao neugodno iskustvo sa štetnim mikroorganizmima koji mogu izazvati crijevne tegobe. Tada, zaslužene dane godišnjeg odmora ne provedemo na plaži, već na toaletu!

Uživanje na plažama i bazenima mnogima je obavezni dio uživanja u ljetu, ali žene su često izložene štetnim mikroorganizmima koji samo čekaju pogodno okruženje da prouzroče vaginalne probleme. Peckanje, svrbež i iscjedak neugodnoga mirisa nepoželjni su suputnici na putovanju.

Baš zato razgovarali smo sa svjetskom stručnjakinjom za mikrobiom, magistrom Anitom Frauwallner, vlasnicom Instituta AllergoSan i branda OMNi-BiOTiC®, koja i sama obožava putovanja, i doznali kakva je uloga vaginalnih bakterija u zdravlju žene i kako na godišnjem izbjeći neugodne vaginalne probleme.

Magistra Anita Frauwallner, stručnjakinja za mikrobiom
Foto: Christian Jungwirth

Putovanje može poremetiti i vaginalno zdravlje

Zbog vrućina i u potrazi za osvježenjem tijekom ljeta ne možemo odoljeti kupanju u moru, bazenu ili rijeci. Međutim, bakterije, gljivice i drugi štetni mikroorganizmi, što vrebaju na ručnicima, ležaljkama i bazenima, kao da jedva dočekaju toplo i vlažno okruženje koje se stvara u ženskom intimnom području.

- Želim naglasiti da stres, kojem smo izloženi tijekom godine, troši naše dobre (vaginalne) bakterije, a njihov kronični deficit može potaknuti brojne neugodne tegobe. K tomu, i lijekovi poput antibiotika pa hormonalne promjene (npr. tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće, perimenopauze ili korištenje oralne kontracepcije) mogu doprinijeti kaosu u intimnom području. Dolazi do gubitka korisnih laktobacila u vagini koji imaju zaštitnu ulogu, a kad je ova zaštita smanjena dolazi do vaginalnih tegoba koje godišnji odmor mogu pretvoriti u pravo mučenje – objašnjava magistra Anita Frauwallner.

Iako vaginalni problemi ne trebaju biti bauk, mnoge žene o njima pričaju s određenom nelagodom i sramom. Prema statistikama, svaka druga žena susretne se s ovim tegobama barem jednom u životu, kod nekih su one ponavljajuće, i počnu upravo ljeti, kad je vruće.

Magistra Anita Frauwallner ističe kako su najčešće tegobe ljeti bakterijske vaginoze, koje su karakterizirane iscjetkom neugodnog mirisa, svrbežom i peckanjem u intimnom području. Nije rijetkost, kako kaže, niti infekcija mokraćnog sustava sa simptomima poput pečenja ili žarenja tijekom mokrenja, pojačanog nagona za mokrenjem ili boli u donjem dijelu trbuha.

Kako bezbrižno na odmor?

Foto: AllergoSan

Istraživanja pokazuju da unos posebno osmišljenih sinbiotika za intimno područje, ne samo što jača vaginalnu floru, već i uspostavlja njezinu ravnotežu, što ima brojne benefite za žensko zdravlje.

Dobre bakterije se troše uslijed različitih čimbenika, poput stresa, konzumacije lijekova, hormonalnih promjena, a magistra Anita savjetuje uvođenje dodatka prehrani OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ koji sadrži 4 znanstveno provjerena i klinički dokazana bakterijska soja i tako podržava žensku vaginalnu floru.

- Ova 4 soja laktobacila znanstveno su istražena na Sveučilišnoj bolnici u Beču brojnim studijama, a specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, nadoknađuju nedostatak laktobacila u vaginalnoj flori, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području – kaže vlasnica Instituta AllergoSan i branda OMNi-BiOTiC®.

Naime, provedeno je placebo kontrolirano ispitivanje kako bi se istražili učinci oralne primjene sojeva laktobacila sadržanih u sinbiotiku OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ na pacijentice s bakterijskom vaginozom. Sve pacijentice uključene u studiju bile su liječene antibioticima i istovremeno su dobivale ili probiotik ili placebo identičnog izgleda. Nakon četiri tjedna primjene, ni kod jedne pacijentice u probiotičkoj skupini više nije bila prisutna bakterijska vaginoza, ali je i dalje bila prisutna u 38% žena u placebo skupini.

- Ukratko, uzimanje višesojnog probiotika rezultiralo je smanjenom učestalošću ponavljajuće bakterijske vaginoze i općenito poboljšanim sastavom vaginalnog mikrobioma. Stoga, kako bi žene izbjegle neugodne vaginalne probleme tijekom ljetnih mjeseci, ali i inače, savjetujem korištenje sinbiotika OMNi-BiOTiC® FLORA plus+! – za kraj nam je ispričala magistra Anita Frauwallner.

Prije i tijekom putovanja uzmite dobre bakterije u obliku sinbiotika OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE koje će vašem tijelu pomoći da se uspješno nosi s izazovima na putovanju. Neka vaš odmor bude putovanje popraćeno zdravljem koje omogućuje aktivnost, istraživanje novih destinacija te otpuštanje stresa nakupljenog tijekom godine!

5 savjeta za očuvanje vaginalnog zdravlja ljeti

1. Nakon kupanja, presvucite se u suhi kupaći kostim. Štetne gljivice i bakterije vole vlažno okruženje sintetičkih tkanina.

2. Pijte dovoljno tekućine – to će onemogućiti nastanjivanje štetnih mikroorganizama u mokraćnoj cijevi.

3. Izbjegavajte „agresivnu“ higijenu, pranje mlakom vodom sasvim je dovoljno.

4. Stres troši dobre bakterije i narušava imunitet. Stoga, predahnite i opustite se!

5. Podržite svoju vaginalnu floru dobrim bakterijama. Idealan je oralni unos klinički dokazanog sinbiotika poput OMNi-BiOTiC® FLORA plus+.

Sadržaj donosimo u suradnji s brendom AllergoSan

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije