
Široko poznati samoborski ugostitelj Marijan Žganjer osim toga je i vinogradar i vinar. Kako teži izvrsnosti, a željan je novih znanja, često se otputi u slavne vinorodne krajeve, pa je tako nedavno sa skupinom naših vinara i enologa posjetio i Australiju. S dojmovima - i vinima, koja imaju važnu ulogu na globalnom tržištu - po povratku je upoznao novinare. Dominantna su crna vina - shiraz, cabernet sauvignon, merlot, pa od njih čak spremaju i crne pjenušce. Svjetski su poznati i chardonnay, semillon i drugi bijeli favoriti, a kako nema vinskog kontinenta bez hrvatskih vinara, tako je Žganjer tamo upoznao i Tomića i u domovinu donio njegov - traminac. Najkraći dojmovi - u nepreglednoj pustoši zelene se jedino prostrani vinogradi. A vino se stvara u golemim hangarima, kao prava industrija, što se često osjeti i u konačnom proizvodu. I – svi rabe navojne čepove.