Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Žene s većim grudima imaju veći rizik od raka dojke

grudi
Ilustracija
06.07.2012.
u 12:36

Žene s većim grudima, zbog izloženosti većem riziku od raka dojke, trebale bi češće na mamografiju...

Žene s većim grudima izloženije su raku dojke nego one s manjima, zaključili su znanstvenici proučavajući 16 tisuća žena. Kod njih su pronađene genetske mutacije koje se i inače povezuju s rakom, ali one su povezane i s regulacijom razine ženskog hormona estrogena koji potiče rast dojki, ali i tumora. Kod žena s većim grudima otkriveno je sedam markera mutacije gena povezanih s rastom dojki, a tri od njih povezana su s rastom tumorskih stanica.

 Nicholas Eriksson iz američke tvrtke 23andMe kazao je da je ovo istraživanje prva značajnija veza otkrivena između veličine grudi i raka.

– Naši rezultati identificiraju genetske varijante koje imaju utjecaj na rak dojke i prirodnu veličinu dojki – kaže.

Iako su visokorizični faktori pretjerana tjelesna težina, pijenje alkohola ali i obiteljskih predispozicija, jedna je studija pokazala da mršave djevojke većih grudi imaju veći rizik od raka dojke. One koje su imale indeks tjelesne težine 25 ili manje i veličinu grudnjaka D imale su veći rizik od raka nego one koje su imale istu tjelesnu težinu, ali i grudnjak čija je veličina košarica A.

 

Ključne riječi

Komentara 1

JA
james49
13:26 06.07.2012.

Ali su zato blagoslov za oči!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije