Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sreća u nesreći

Žene s valunzima imaju manje šanse za srčani i moždani udar

\'zene, auto, smijeh, prijateljice\'
Photos.com
27.02.2011.
u 18:30

Ovo otkriće neće učiniti valunge ugodnima, no zbog njega bi menopauza ipak mogla postati podnošljivija

Žene koje su izrazito pogođene valunzima i noćnim znojenjem vezanim uz klimakterij, imaju manji rizik za srčani i moždani udar, otkrili su znanstvenici analizirajući zdravstvene podatke oko 60.000 žena. One imaju i do 50 posto manje šanse od infarkta i krvožilnih bolesti, zaključak je desetogodišnje američke studije.

 - Otkrili smo da žene koje osjećaju velike promjene u početku menopauze, znatno rjeđe imaju probleme sa srčanim oboljenjima - izjavila je voditeljica istraživanja, dr.Emily Szmuilowicz.

Valunzi se pojavljuju iznenada, a u prosjeku traju oko četiri minute te uzrokuju neugodan osjećaj velike vrućine i često ometaju san. Simptomi su uzrokovani širenjem krvnih žila ispod površine kože i povezuju se s neravnotežom hormona. Lijekovi za klimakterijske promjene uključuju hormonsku nadomjesnu terapiju i antidepresive, kao i brojne alternativne metode. Ovo otkriće neće učiniti valunge ugodnima, no zbog njega bi menopauza ipak mogla postati podnošljivija, smatra Emily Szmuilowicz.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Muhad-Al-Khalifa
Muhad-Al-Khalifa
19:14 27.02.2011.

Stare žene...Ajoj... U fimu \"Into the blue\" netko pjeva : \"Let the devils die,let the angels fly...\" Pokvarenost i podmuklost mnogih starih žena koje sam susreo naučila me je da ih se klonim kao vraga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije