Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Žene danas imaju bujnije grudi nego u viktorijansko doba

Veza između povišene razine estrogena i rasta ženskih grudi pronalazi se u činjenici da su na tržištu proizvodi koji u sebi imaju sastojke s estrogenim svojstvima
27. siječnja 2011. u 12:45 2 komentara 26 prikaza
grudi-novi
Foto: Arhivska fotografija

Proizvođači ženskog donjeg rublja u Velikoj Britaniji ustanovili su da su sve traženiji modeli grudnjaka s većim košaricama, s relativno malim obujmom leđa. Britanci se, kako donosi Daily Mail u svom internetskom izdanju, pitaju zašto su ženskom dijelu nacije grudi sve veće. Dr. Marilyn Glenville, nutricionistkinja specijalizirana za žensko zdravlje i hormone, ističe da nije riječ o kilogramima i debljini, nego isključivo o rastućoj veličini grudi. Ženske su grudi, kaže, danas bujnije nego u viktorijansko doba.

 - Treba se usredotočiti na ono što stimulira rast grudiju, a to je ženski hormon estrogen. On mijenja naša tijelo tijekom puberteta - kaže dr. Glenville.

 Veza između povišene razine estrogena i rasta ženskih grudi pronalazi se u činjenici da je na tržištu niz proizvoda koji u sebi sadrže sastojke s estrogenim svojstvima.

 - Valja istražiti kako smo i koliko izloženi svim tipovima estrogena, od hormona koje proizvodi naše tijelo do kemijskih kojima se izloženost s godinama mijenja. Djevojčice danas ulaze u pubertet ranije nego ikada, a kao posljedicu imaju više mjesečnica nego žene u prošlosti, a time su i snažnije izložene mjesečnim navalama estrogena koji stimulira ovulaciju - tumači dr. Glenville.

Dodatno, prve verzije pilula za kontracepciju sadržavale su puno višu dozu sintetskog estrogena nego danas, a jako se malo zna o dugoročnim utjecajima na buduće generacije.

Estrogen nije jedini hormon kojem smo danas izloženiji nego ikada prije. Kako izbjeći taj višak? To je praktički nemoguće, odgovaraju stručnjaci. Puni su ih pesticidi, plastika, kozmetika... Dvije trećine mlijeka, primjerice, koje se popije u Velikoj Britaniji dolazi od bređih krava, što znači da je mlijeko puno estrogena i drugih hormona.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar Ledeni
    Ledeni:

    E baš vi znate kakve su naše prabake imale sise. Valjda po ostacima kostiju.

  • qqq:

    koja glupost, a nije pomislila da ih sve više ide na ugradnju silikona prije bi reko da je to razlog :D