Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolačić madeleine

Želite li popraviti raspoloženje, probajte s prženim krumpirićima

krumpir
Arhiva Večernjeg lista
15.02.2010.
u 09:56

Istraživači vjeruju kako udjela o ovoj pojavi imaju biološki efekti nutritivnih komponenti na kemiju mozga ili jednostavno ugodan osjećaj koji budi okus krumpirića.

Možda nisu najbolji odabir s nutricionističkog stajališta, no kada je riječ o poboljšanju raspoloženja, čini se nema boljeg od krumpirića. Prema najnovijim istraživanjima, prženi krumpirići mogu oraspoložiti i najveće depresivce, a ujedno i smiruju.

Vjeruju kako navedeni efekt ima veze s ugljikohidratima koje sadrže ili, pak, zbog okusa i mirisa koji podsjećaju na neka sretna vremena iz djetinjstva.

Mike Green, specijalist psihologije povezane s hranom, istraživanje je proveo na 60 muškaraca i žena koji su pet minuta gledali film devastacije Hirošime nakon atomske bombe. Nakon toga je polovici ispitanika prepušteno da čitaju časopise kako bi razbistrili misli, dok su drugi dobili porciju krumpirića. Naravno, prije i poslije su ispunili upitnik o raspoloženju.

- Podaci su nam pokazali kako su se sudionici osjećali vidno bolje nakon porcije prženih krumpirića. Štoviše, psihički im se mir vratio nakon 20 minuta - izjavio je dr. Green, dodavši kako vjeruju da udjela o ovoj pojavi imaju biološki efekti nutritivnih komponenti na kemiju mozga ili jednostavno ugodan osjećaj koji budi okus krumpirića.

U prilog ovoj studiji idu i prethodna istraživanja koja su pokazala kako ugljikohidrati mogu popraviti raspoloženje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije