Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje infekcija

Želite li da vam dijete bude zdravije, nabavite psa!

beba dijete novorđenče
Photos.com
10.07.2012.
u 11:28

Kućni ljubimci mogu pomoći djetetu kod razvijanja imunološkog sistema u prvoj godini života...

 

Bebe koje provode vrijeme sa psima imaju manje šanse da dobiju infekciju uha i respiratornih putova od onih koje nemaju životinje u kući. Iako finski znanstvenici nisu naveli točan razlog, životinje u blizini djece mogu pojačati imunološki sustav tijekom njihove prve godine života. Mačke također mogu štiti bebe, iako je efekata manje nego kad je riječ o psima. U istraživanju je sudjelovalo 400-tinjak djece čiji su roditelji vodili dnevnik zdravstvenog stanja od njihova devetog mjeseca do navršene prve godine života. Djeca koja su bila u doticaju s ljubimcima imala su za 30 posto manje infekcija dišnog sustava, primjerice, kašljanja, otežanog disanja, curenja nosa i temperature.

 – Ako su djeca imala kontakt s psom i mačkom kod kuće, ona su bila zdravija tijekom istraživanja – navodi se u zaključku studije.

Najzaštićenija su bila djeca koja su u društvu sa psom provodila najmanje šest sati dnevno, dok ona djeca čiji je ljubimac bio van kuće, u dvorištu ili ona koja ga nisu imala, češće su se razbolijevala. Osim jačanja imunološkog sustava, kontakt sa životinjama pomaže tako da infekcije kraće traju i imaju blaži oblik, zaključili su znanstvenici.

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:46 11.07.2012.

Mislim da bi u već u rodilištu novorođenčad trebala imati kontakt sa psima, pa predlažem ministru zdravstva da u svako rodilište ubaci 10-ak kaveza za pse. A kad novorođenčad otpuste kući iz bolnice, trebala bi svaka obitelj, koja nema dvorište i živi u zgradi, nabaviti što veću džukelu sa što dužom dlakom, pa neka se njihova nejač ima s čim igrati dok roditelji gledaju Larin izbor ili neku sličnu napetu sapunicu. Zanima me samo koji debil je objavio ovaj tekst u večernjaku...? Bavite se što više svojom djecom i svoje slobodno vrijeme provodite s njima.

OB
-obrisani-
08:48 11.07.2012.

Zaboravih napisati da imam 3 prekrasne curice koje pucaju od zdravlja, a nemam kućnog ljubimca.

BE
bebolino
10:58 11.07.2012.

Ovo je već ko zna koja po redu studija koja pokazala dobrobit kućnih ljubimaca po zdravlje vlasnika (i malih i velikih). U zapadnim zemljama je dopušteno bolesnicima, čak i na dječnim odjelima, u bolnicu dovoditi psa jer je dokazano da oporavak ide puno brže i bolje. Nisu svi psi đukele, isto ko što ni svi ljudi nisu humani. Nema mi ljepše nego vidjet familiju s dječicom u šetnji a za njima četveronožac kaska i maše repom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije