Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otac na rodiljskom

Tate žele biti s djetetom, a ostaju uz njega samo kada žena bolje zarađuje

tata
Foto: Shutterstock
1/2
03.06.2014.
u 19:29

Istraživanje pokazalo da samo 3% Hrvata ostaje kod kuće s bebom

Očevi i majke roditelji su, dobro znamo, s podjednakim pravima i obvezama kad su u pitanju djeca.

No, majke su te koje su u prvim mjesecima života svojoj djeci najpotrebnije i bez kojih mališani teško mogu. No, podjela roditeljskih obveza u dobi kad djeca stasaju do te mjere da za njih može skrbiti otac, dakle do dobi kada majčino mlijeko nije jedina hrana koju djeca konzumiraju, u razvijenim je zemljama sve češća.

Gledano kroz prizmu hrvatskih prilika, takva je praksa još uvijek u više nego skromnim razmjerima. Tek oko tisuću očeva u Hrvatskoj tijekom jedne godine iskoristi svoje pravo na roditeljski dopust, a to je samo tri posto od ukupnog broja korisnika roditeljskog dopusta.

Zaziru od reakcija

Prema podacima udruge Roditelji u akciji (Roda) koja prenosi rezultate istraživanja provedena s Portalom MojPosao i udrugom CESI na 400 ispitanika, motiv za odlazak na roditeljski dopust kod većine muškaraca jest želja da više vremena provode s djetetom.

Ne vjerujem u pozitivnu diskriminaciju niti da treba tate posebno poticati na roditeljski dopust. To je osobna odluka

Tata Kruno

Njih čak 76 posto navelo je tu želju kao razlog, dok je 44 posto izjavilo kako im je za obitelj financijski isplativije da majka radi jer ima veću plaću.

Njih 39 posto ima razumijevanja za karijere svojih supruga i izlazi im ususret zbog poslovnog položaja.

Možda bi se i veći broj roditelja odlučio za rodiljski dopust da to nema negativne strane, među kojima je na prvom mjestu financijska neisplativost (53 posto) ili česta degradacija pri povratku na posao (51 posto) pa čak i prekid ili zastoj u karijeri kod 37 posto ispitanih očeva.

Na žalost, čak 34 posto ispitanih tata smatra da su negativne reakcije okoline najveća mana odlaska na roditeljski dopust, a među razlozima su i prestanak dojenja djeteta koji prati promjenu “dežurnog” roditelja pa čak i gubitak “muškosti”.

Udruga Roda pokrenula je projekt “Budi tata” kojemu je cilj posvijestiti da su provođenje vremena s djetetom, pomaganje u svakodnevnim zadacima, promatranje i praćenje djetetova ponašanja, pružanje emocionalne podrške, podjednako važni kao i majčina potpora.

Zagovornici ravnopravnosti spolova, ali i istraživanja i praksa navode na potrebu većeg sudjelovanja očeva u ranom razvoju i odgoju djece. Prisutnost oca pospješuje mentalno zdravlje i intelektualni napredak djeteta te emocionalni i socijalni razvoj djeteta, poručuje udruga Roda kroz projekt “Budi tata” .

Zanimljiv je podatak iz ovog istraživanja da gotovo polovica ispitanika (46 posto) smatra da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta, a među njima je čak 59 posto visokoobrazovanih muškaraca.

Foto: screenshot/facebook

Istovremeno, gotovo sve ispitane žene, njih 96 posto, podržale bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust.

Ključni podaci iz ovog istraživanja govore da su surova životna stvarnost i financije pravi protivnici toga da se više očeva odluči za roditeljski dopust. Naime, 13 posto očeva ne vide se kod kuće s djetetom dok im supruge rade, a samo dva posto priznaje da ne podržava roditeljski dopust za očeve.

No, da su očevi ipak sve osvješteniji, potvrđuje podatak da je svaki drugi budući otac sa svojom partnericom barem razgovarao o odlasku na roditeljski dopust, a samo 13 posto žena kaže da im je ta ideja neprihvatljiva.

Financije su presudne

U projektu “Budi tata”, koji je dio aktivnosti Udruge Roda, o svojim iskustvima govore očevi. Krunoslav se na dopust sa svojom kćerkicom Mijom odlučio iz financijskih razloga jer, kako kaže, “neodgovorno je prema budućnosti djeteta da partner koji zarađuje više odlazi na ovako mizerne naknade”.

“Na poslu je bilo podsmijeha, ali i podrške. Za mene su bili suvišni jer izbor nismo imali”, naglašava. Drži da roditeljski treba biti temeljno pravo svakog roditelja, i to odmah nakon rođenja djeteta, dok je rodiljski pravo žene. “Ona ima pravo na oporavak, ali dijete ima pravo na bilo kojeg roditelja od dana rođenja, a ne nužno onog roditelja koji se ni pomaknuti ne može prvih par tjedana”, naglašava Krunoslav kojem je, dodaje, prekrasno s kćerkicom Mijom.

>>Sa sinom Adrianom je došlo najljepše razdoblje mog života

>>Rodiljski dopust 14 mjeseci,
 ali samo ako tata uzme dva

Komentara 2

10
10ye
12:00 04.06.2014.

Zagovornici ravnopravnosti spolova...navode na potrebu većeg sudjelovanja očeva u ranom razvoju i odgoju djece...drugim riječima žene hoće da se umjesto njih netko bavi s djecom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije