Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zdravo crijevo središte je snažnog imuniteta

Zdravo crijevo središte je snažnog imuniteta
Foto: Promo
1/5
25.09.2020.
u 14:17

Slabljenje imuniteta pod utjecajem mnogobrojnih čimbenika povećava sklonost organizma raznim infekcijama i bolestima.

Što je imunosni sustav?

Imunitet je vrlo složen sustav koji štiti tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. Svakodnevno smo izloženi mnogobrojnim potencijalno štetnim tvarima iz okoliša i mikroorganizmima, a imunosni sustav ih prepoznaje i poduzima potrebne obrambene mjere. Imunosni sustav vrlo je kompleksan sustav organizma koji je odgovoran za njegovu obranu od napada raznih mikroorganizama i njihovih toksina, ali i vlastitih promijenjenih stanica kao što su tumorske stanice. Sastoji se od organa, tkiva i stanica od kojih svaki element obavlja određenu zadaću, sve s jednim ciljem – obraniti i zaštititi organizam od štetnih i stranih tvari koje mogu biti prijetnja zdravlju. Imunosni sustav aktivan je tijekom cijele godine, no ipak malo više posla ima u zimskim mjesecima.

Slabljenje imuniteta pod utjecajem mnogobrojnih čimbenika povećava sklonost organizma raznim infekcijama i bolestima.

Neki čimbenici koji negativno utječu na funkciju imunosnog sustava

Starija dob – starenjem se funkcija nekih unutrašnjih organa mijenja i oni postaju manje učinkoviti. Neki organi, poput timusa ili koštane srži, mogu proizvoditi manje imunosnih stanica pa je time i funkcija imunosnog sustava smanjena. U starijoj dobi vrlo je čest i manjak nekih važnih tvari, poput cinka, selena, joda te mnogih vitamina što može pogoršati sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

Prekomjerna masa – prekomjerna tjelesna masa i pretilost povezani su s mnogobrojnim kroničnim bolestima, poput dijabetesa i bolesti srčano-žilnog sustava. No znanstvenici upućuju i na to da je pretilost povezana s kroničnom upalom. Masno tkivo proizvodi adipocitokine, koji mogu potaknuti upalni proces.

Štetne tvari iz okoliša – dim i ostale čestice koje onečišćuju zrak mogu narušiti normalno djelovanje imunosnog sustava.

• Loša prehrana – pothranjenost ili prehrana u kojoj nedostaje jedna ili više hranjivih tvari može narušiti proizvodnju i aktivnost imunosnih stanica i antitijela.

• Kronične bolesti – neke autoimune bolesti napadaju imunosne stanice i potencijalno onemogućuju njihovu normalnu funkciju.

• Kronični mentalni stres – stres oslobađa hormone poput kortizola, koji suzbija upalu, a upala je u početku potrebna za aktiviranje imunosnih stanica.

Nedostatak sna i odmora – spavanje je vrijeme obnove tijela tijekom kojeg se oslobađa vrsta citokina koja se bori protiv infekcije. Premalo sna smanjuje količinu tih citokina i drugih imunosnih stanica. Spavanje i imunitet usko su povezani. Zapravo, nedovoljan ili nekvalitetan san povezan je s većom osjetljivošću na bolesti. Odgovarajući odmor može ojačati vaš prirodni imunitet. Osim toga, više spavate kad ste bolesni kako biste imunosnom sustavu omogućili bolju borbu protiv bolesti.

Foto: Arena Hospitality Group

Možemo li pojačati svoje obrambene snage, tj. osnažiti svoj imunitet?

Tijekom sezone prehlada, gripe i ostalih infekcija ljudi često traže posebnu hranu ili dodatke prehrani za koje se vjeruje da jačaju imunitet. Popularni su primjeri vitamin C, med, češnjak, agrumi ili pileće juhe. No nije sve tako jednostavno. Imunosni sustav vrlo je složen i na njega utječu mnogobrojni čimbenici, a ne samo prehrana. Ali ako uravnoteženoj prehrani koja sadržava dovoljnu količinu svih važnih vitamina i minerala dodate svakodnevnu umjerenu tjelovježbu, kvalitetan san i metode opuštanja koje umanjuju stres, na dobrom ste putu da tijelo vrlo učinkovito pripremite za borbu protiv raznih infekcija.

Svi želimo ojačati svoj imunitet, a da bismo ga ojačali, potrebni su sklad i ravnoteža cijelog organizma. Znanstvenici provode velik broj istraživanja na tu temu, no raste broj dokaza koji idu u prilog činjenici da zaista postoji način da pozitivno utječemo na imunitet. Odabir zdravog načina života svakako je prva linija obrane.

Imunosni sustav nije jedinka.

Mnogi sustavi tijela usko surađuju kako bi održali optimalno zdravlje. Sustav koji je posebno odgovoran za cjelokupno zdravlje organizma jest probavni sustavsnažan, ali osjetljiv ekosustav u kojem se nalazi gotovo 80 % stanica imunosnog sustava. Ubrzan način života, loš odabir namirnica, nedostatak tjelesne aktivnosti, stresne situacije te loš san samo su neki od čimbenika koji uzrokuju smanjenu funkciju probavnog sustava, a time i smanjenu funkciju imunosnog sustava. Svaki dio tijela, pa tako i probavni i imunosni sustav, bolje funkcionira ako ga podupirete zdravim životnim navikama. Tako ga možete održati snažnim na prirodan način. Redovita probava i promjena životnih navika velika su potpora normalnom radu probavnog i imunosnog sustava te najbolja strategija za očuvanje cjelokupnog zdravlja. Ako imate snažan i zdrav probavni i imunosni sustav, možete se svakodnevno uspješno suprotstavljati mnogobrojnim izazovima. 

Postoji li prehrana za jačanje imuniteta?

Jednolična prehrana siromašna hranjivim sastojcima znatno utječe na zdravlje probavnog i imunosnog sustava. Prehrana bogata rafiniranim šećerom i prerađenim namirnicama, a siromašna vlaknima, vitaminima i mineralima može zaista potaknuti poremećaje u ravnoteži crijevne mikrobiote što negativno utječe na probavni sustav, a time i na imunosni sustav. Za zdravlje i normalnu funkciju svih stanica u tijelu, pa tako i imunosnih, potrebno je unositi dovoljno hranjivih sastojaka putem raznolike i uravnotežene prehrane. Ne postoji određena namirnica koja može pružiti posebno snažnu zaštitu od infekcija. Potrebni su mnogi elementi na koje se tijelo može osloniti u svakoj fazi imunosnog odgovora. Za neke hranjive sastojke znanstvenici su dokazali da su vrlo važni za normalnu funkciju imuniteta – vitamin C, vitamin D, cink, željezo, selen, bjelančevine, ali i omega-3 polinezasićene masne kiseline. Uvijek se preporučuje jesti hranjive lagane obroke koji su bogati složenim ugljikohidratima, bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima.

Foto: Arena Hospitality Group

Kako su probavni i imunosni sustav povezani?

U crijevima žive milijarde bakterija. Neke su od njih vrlo korisne za zdravlje, a neke su potencijalno štetne. Sve te bakterije u crijevima nazivaju se crijevna mikrobiota i ona mora biti u ravnoteži kako bi organizam normalno funkcionirao. Mikrobiota je predmet mnogih intenzivnih istraživanja jer postoji velik broj dokaza da upravo mikrobiota ima ključnu ulogu u funkcioniranju imuniteta. Crijeva su glavno mjesto imunosne aktivnosti. Prehrana i način života imaju vrlo veliku ulogu u određivanju vrsta bakterija koje žive u crijevima. Zdrava prehrana potiče rast korisnih bakterija za koje su neka istraživanja otkrila da svojom metaboličkom aktivnošću mogu potaknuti aktivnost imunosnih stanica.

Zašto je važno uspostaviti redovitu probavu?

Probavom i probavnim procesima organizam dobiva energiju i hranjive tvari koje su mu potrebne za normalno funkcioniranje.  Nakon jela hrani treba oko šest do osam sati da prođe kroz želudac i tanko crijevo. Zatim ulazi u debelo crijevo, gdje se zbiva zadnja faza probave. Kroz debelo crijevo tijelo se rješava otpadnih tvari i neprobavljenih ostataka hrane i zato je vrlo važno omogućiti redovitu probavu. Osim toga, ne zaboravimo da se u crijevima nalazi velik dio imunosnog sustava. Oko 80 % stanica imunosnog sustava nalazi se upravo u crijevima pa je crijevo je naš najveći imunosni organ.

Kako Donat Mg pomaže u provedbi zdravih životnih navika?

Probavni sustav najvažniji je imunosni organ i zato je poboljšanje funkcije probavnog sustava jedan od najvažnijih koraka za poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Donat Mg je zbog prisutnosti velike količine sulfatnih soli prirodni osmotski laksativ, a njegovu funkcionalnost objašnjava znanost. Klinički je dokazano da Donat Mg na potpuno prirodan način potiče probavu, a redovita i zdrava probava važan je temelj i za fizičko i za psihičko zdravlje.

Osim što potiče probavu, Donat Mg ima blagotvoran učinak i na druge dijelove probavnog sustava. Stručnjaci iz Medical centra Rogaška preporučuju ga i za poticanje lučenja žuči, koja je vrlo važna za probavu masti. Redovito pražnjenje žučnog mjehura i žučnih kanala sprječava određene tegobe koje mogu nastati zbog neodgovarajućeg rada žučnog sustava. Liječnici iz Medical centra Rogaška preporučuju Donat Mg i za ublaživanje žgaravice jer Donat Mg sadržava veliku količinu hidrogenkarbonata, koji neutraliziraju želučanu kiselinu i zato je vrlo djelotvoran u ublaživanju osjećaja pečenja u želucu i/ili jednjaku.*

Foto: Arena Hospitality Group

Najvažniji koraci za jačanje imuniteta

  • Hranite se uravnoteženo i raznoliko – dajte prednost voću i povrću, vlaknima, cjelovitim žitaricama i pijte mnogo vode.  
  • Pobrinite se za redovitu probavu.
  • Prestanite pušiti, a alkohol pijte umjereno.
  • Umjereno vježbajte svaki dan – umjerena tjelovježba može potaknuti imunosni sustav, a neka istraživanja pokazuju i da može smanjiti upalu i pomoći u obnovi imunosnih stanica. Primjeri su umjerenog vježbanja brzo hodanje, lagana vožnja biciklom i plivanje. Preporuka je najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno.
  • Pobrinite se za dobar san – pokušajte se pridržavati rasporeda spavanja, buđenja i odlaska u krevet svaki dan u isto vrijeme. Tjelesni sat regulira osjećaj pospanosti i budnosti pa dosljedan raspored spavanja održava uravnotežen ritam budnosti i čvrstog sna. Preporuka je najmanje sedam sati sna za odrasle osobe.
  • Pokušajte upravljati stresom – to je lakše reći nego učiniti, ali pokušajte pronaći neke zdrave strategije koje kod vas dobro funkcioniraju i uklapaju se u vaš životni stil – vježbe, meditacija, određen hobi, pravilno disanje.  
  • Perite ruke tijekom cijelog dana – kad se vratite kući izvana, prije i nakon pripreme i jedenja hrane, nakon zahoda, nakon kašlja ili puhanja nosa.
  • Ostanite hidrirani – sprječavanje dehidracije važno je za cjelokupno zdravlje. Dehidracija može uzrokovati glavobolju, ometati raspoloženje, probavu i rad srca i bubrega. Sve te komplikacije mogu povećati osjetljivost organizma na razne infekcije.

Foto: Arena Hospitality Group

*Medical centar Rogaška

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije