Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEGIJA ŽIVOTA

Zdravlje i bolji život počinju - u kuhinji

Zdravlje i bolji život počinju – u kuhinji
Foto: Shutterstock
1/4
21.03.2023.
u 08:00

Dobro planiranje, pametna kupovina, neke nove navike – male su promjene u svakodnevici koje u konačnici donose velike rezultate. Nije teško, samo počnite.

Što ću danas kuhati? A sutra i do kraja tjedna? Nema domaćice koja si ta pitanja ne postavlja svakodnevno. Suprug je na dijeti, djeca imaju neke svoje želje, a kako svima udovoljiti prava je zagonetka. Jer vremena je malo, dan je uvijek prekratak za sve poslove koje treba obaviti, a obroci za obitelj trebali bi biti zdravi, od svježih namirnica, privlačnog izgleda, ukusni i da svi budu siti i zadovoljni. I u duhu poznate Hipokratove tvrdnje „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“, s kojom se slažu i današnji priznati nutricionisti. I doista - ponekad je i važnija od lijekova. Pravilna prehrana baza je za očuvanje zdravlja. Raznovrsna, u kojoj su zastupljeni meso, mlijeko, voće, povrće... u umjerenim količinama i bez preskakanja obroka. A da su k tome pravilno pripravljeni i od namirnica prema novim EU smjernicama kojima je cilj zdrava prehrana, nove navike potrošača, a sve u cilju preventive, očuvanja i poboljšanja zdravlja stanovništva.

Razmišljamo li dovoljno o tome u današnjem ubrzanom tempu života? Ili pak posežemo za „hranom s nogu" i onim što nam je pri ruci, tek da se zasitimo ne razmišljajući što jedemo ili pak kažemo „pa ni nema zdravih namirnica".

Mala promjena – velika razlika

Malom promjenom načina života loše prehrambene navike lako mogu postati prošlost. U svijetu je već poduže zastupljena održiva prehrana. Ona ima nizak utjecaj na okoliš, a osigurava hranu koja ispunjava sve potrebe ljudi. Ali i namjeru da sadašnje generacije obrazuju one koje tek dolaze da vode zdraviji način života. Smanjenjem utjecaja na okoliš poštuje se biološka raznolikost i ekosustavi. Najbolje što možete učiniti je promijeniti svoje navike kako biste smanjili hranu koju kupujete prerađenu. To će utjecati na zdraviji okoliš, ali i na zdravlje svakog potrošača. U Hrvatskoj je to postalo svakome dostupno i nije teško odabrati namirnice koje su dobre za zdraviji način života, lako se pripremaju, unapređuju prehranu, a istovremeno su u skladu sa smjernicama koje preporučuju stručnjaci.

Foto: Shutterstock

Kupovina po “šalabahteru”

Za domaćice, ali i sve koji svakodnevno pripremaju obroke to je pravo olakšanje i rješenje već poznatih nedoumica o tome što će se krčkati na štednjaku te postaviti na stol, a da potom čuju ono dragocjeno „kako je ovo dobro, ja bih još malo”. Prvo dobro pregledati svoje zalihe i iskoristiti ono što stoji u ostavi ili hladnjaku i pripremiti obroke jer u brzini svakodnevice možda ste i zaboravili na nešto što ste kupili. U kupovinu treba ići s papirićem na kojem je zapisano sve potrebno. I u školi je šalabahter bio najbolji pomagač, zar ne? Treba slijediti taj popis jer tako će se izbjeći kupovina onog manje potrebnog što se možda i neće potrošiti, možda već to i imamo kod kuće, proći će rok trajanja, završit će u otpadu što je najgora solucija.

Sezonska hrana uvijek je najbolje rješenje, po mogućnosti lokalnog porijekla. Najveći udio tvari potrebnih za pravilnu prehranu osiguravaju nam nutritivno vrijedne namirnice – meso, riba, jaja, povrće, voće, žitarice i mahunarke. I to treba biti 80 posto našeg energetskog unosa. A tako poznata želja za slatkim ili komadom pizze koja nas obuzima – ne treba biti želja. Počastimo se slobodno jer mit je zabrana tih malih radosti. Bit je u umjerenosti. Nećemo zbog malog slatkog zadovoljstva dobiti pet kilograma, naprotiv bit ćemo zadovoljniji, bez nervoze i – slobodni. Oslobođeni nekih uvriježenih predrasuda o debljanju zbog deserta nakon ručka. Jer pojeli smo zdravi obrok, završili s kriškom torte ili sladoledom. Naša je prehrana postala fleksibilna temeljena na nutritivno kvalitetnim namirnicama, uz dodatak onog nečeg što nas čini zadovoljnim. Pa neće biti potrebe ni za noćnim napadom na hladnjak. Poznato, zar ne? Ne treba zaboraviti na vodu, toliko potrebnu našem organizmu. Dvije litre dnevno preporuka je koju treba slijediti. Tjelesna aktivnost koja vam najbolje odgovara sagorjet će kalorije. Novi način prehrane, voda i hodanje, trčanje ili vježbanje... zaboravit na stari mit jer bit ćete fit.

Foto: Shutterstock

Da je doručak najvažniji obrok znaju i vrapci na grani. Doručkuj kao kralj, govorili su naši stari. Isprika da ujutro nemamo vremena, žuri nam se, pojest ćemo možda nešto usput – ne drži vodu. Tako je jednostavno dan započeti zdravo jer taj prvi obrok kada trebamo najviše energije koju ćemo potom trošiti, ako izaberemo nutritivno bogatu namirnicu. Savršen izbor je Dolcela Brownie shake. Bez glutena je, nema ni dodatnog šećera, a sadrži 20 grama proteina po obroku. Jednostavnije ne može, a pritom super hranjivo i ukusno.

Preporuka je pet manjih obroka dnevno. Za užinu to može biti npr. neko sezonsko voće. Juha će, među ostalim, biti odlično rješenje za ručak. Podravkina juha s vrganjima i heljdom – ukusna, bogata nutrijentima, a lako se i brzo priprema. Dobar izbor bit će i Podravkino gotovo jelo Bolognese jer ne sadrži pojačivače okusa. Ako ne preskačete popodnevnu užinu možete pojesti zdravi jogurt. Lagana večera važna je da vas ne probudi iznenadna glad.

Foto: Shutterstock

Ugodite si jer ste najvažniji

Malo po malo i usvojiti ste nove načine prehrane. Vaš će vam organizam biti zahvalan, a zdravlje sve bolje. Dugoročno – zasigurno ćete spriječiti neke moguće tegobe. Pitat ćete se zašto niste počeli ranije jer je tako jednostavno. Sada zapravo jako lako jer je na tržištu mnogo toga što olakšava izbor. Primjerice Podravka svesrdno podržava svjetski pokret poticanja zdravih navika u ubrzanom, ali previše sjedilačkom načinu života, pa već dugi niz godina aktivno rade na tome da su im proizvodi ukusni, ali i nutritivno vrijedni. Zato su se u naredne četiri godine fokusirali na četiri glavna cilja:

  • u najmanje 75 posto novih i inoviranih proizvoda smanjit će se prosječni sadržaj soli i šećera za 20 posto u odnosu na trenutni prosječni sadržaj
  • u 75 posto novih i inoviranih proizvoda ugraditi će najmanje 1 pozitivan sastojak (sastojak s dokazanim pozitivnim utjecajem na zdravlje)
  • 40 posto novih i inoviranih proizvoda temeljit će na sastojcima povezanim s održivom prehranom poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica te biljnih proteina
  • 100 posto proizvodnog portfelja podržavat će održivu prehranu

Razvoj novih proizvoda zadnjih je godina baziran na one bez aditiva, pojačivača okusa i bojila, bez glutena, s proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i naravno - s manje šećera i soli. Koriste se sirovine od cjelovitog zrna jer su to nutritivno vrijedne žitarice. Poseban benefit je i razvoj proizvoda bez palmine masti, ulazak u segment BIO te proizvode prikladne za vegetarijance i vegane.

Sve je tako jednostavno... mala promjena uvriježenih navika i rezultati su za kratko vrijeme uočljivi. Potom, život izgleda drugačije. Jer ste se vi promijenili.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije