Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

“Zdrave” žitne pahuljice često su prepune šećera, soli i aditiva

pahuljice
26.10.2009.
u 18:56

U industrijskoj proizvodnji okus žitnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka koji su zapravo natrijeve soli.

Nakon što je britanski Daily Mail nedavno prozvao neke od najpoznatijih proizvođača žitnih pahuljica, među kojima su Kellogg’s i Nestle, da njihove pahuljice sadrže više soli nego čips te više šećera nego krafne, sumnja u “zdrave” žitarice lančanom se reakcijom proširila drugim medijima.

Dvojbena blagotvornost industrijski prerađenih žitnih pahuljica nije novost jer prehrambeni stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju kako “müesli” i “corn flakes” mogu biti kalorijske bombe zbog obilja dodanog šećera, soli (natrija) i masnoća. U tom je smislu upozorenje Daily Maila “otkrivanje tople vode”, ali i te kako dobrodošlo jer se žitne pahuljice u pravilu reklamiraju kao zdrave, superhranjive, idealne za doručak... pa ih mnogi doista i smatraju takvima.

No ako pozornije pročitate sastav proizvoda, ustanovit ćete da gotovo sve žitne pahuljice na policama supermarketa u prosjeku sadrže od dvadesetak do tridesetak grama šećera na 100 grama proizvoda. Pokazala je to i Večernjakova provjera udjela šećera u žitnim pahuljicama koje se najčešće mogu naći na policama trgovina: Kellogg’s, Nestle, Čokolino, Hipp... među kojima, barem prema zapažanjima potrošača, nema znatnije razlike u zašećerenosti, koja se najčešće “vrti” oko trideset grama na 100 g proizvoda.

Uzmemo li u obzir da jedna čajna žličica sadrži otprilike 6 grama, to znači da 100 grama proizvoda sadrži otprilike pet žličica šećera.

– U prodavaonicama prevladavaju obilno zašećerene žitne pahuljice, a kupci najčešće zaobilaze cjelovite, nezašećerene pahuljice jer “nemaju dovoljno okusa”.

U industrijskoj proizvodnji okus žitnih pahuljica dodatno se pojačava dodavanjem soli i mnogih takozvanih E-dodataka koji su zapravo natrijeve soli. Da bi se dobio fin, hrskav okus, gube se vitamini i minerali. Doduše, takvi se proizvodi često obogaćuju vitaminima i mineralima, ali to više nije prirodno.

Tako se naposljetku dobiva proizvod koji se ponekad mnogo ne razlikuje od čipsa – kaže nutricionist Branimir Dolibašić, urednik internetskog portala www.nutricionizam.com i voditelj savjetovališta za prehranu u zagrebačkom centru Medikor.

– Zdrave obroke s pahuljicama vrlo jednostavno možete pripraviti sami tako da uzmete cjelovite, nezašećerene žitne pahuljice (ima ih čak i u supermarketima) i po želji ih kombinirate s medom, suhim voćem, orašastim plodovima... No malobrojni to i čine jer nas odgajaju reklame. Ljudi jednostavno ne znaju kako odabrati zdravu hranu – kaže Branimir Dolibašić.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antimafia
08:58 30.10.2009.

svako dolazi sa svojom verzijom zdrave prehrane...jeo sam svinjsku mast posutu sa crvenom paprikom u prahu i kaj sad..kaj fali soli i šečeru, dajte stvarno dosta više s tim nebulozama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije