Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetnije od cigareta

Zbog plus size modela mnogi debljinu smatraju normalnom i poželjnom, a to je opasno

Shutterstock
03.07.2019.
u 13:48

Dok se promovira debljina kao poželjan izgled tijela, pretilost će i dalje rasti.

Pretilost je veliki problem u današnjem svijetu. Zbog nezdrave hrane, kao i užurbanog načina života pretilost je veći uzrok različitih vrsta raka od cigareta.

Debljina uzrokuje rak probavnog sustava, jetre, bubrega, ali i jajnika. Iako cigarete također izazivaju nekoliko vrsta raka, broj pušača se smanjuje, dok se broj pretilih osoba povećava, a ovom problemu se ne nadzire rješenje. Jedno od desetero djece u dobi od pet godina je pretilo, jednako kao što je i svako peto dijete pretilo u dobi od 11 godina, piše Daily Mail.

Michelle Mitchell, izvršna direktorica organizacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji rekla je: "Znanstvenici su do sada otkrili kako pretilost uzrokuje 13 različitih vrsta raka, ali ne zna se točno zašto. Potrebno je napraviti još istraživanja kako bi se otkrio pravi razlog. "U zadnje vrijeme u središtu je i body positive pokret koji bitno utječe i na samu pretilost. Sve je više influencerica koje su plus size modeli pa se debljina smatra normalnom, čak i poželjnom. Dok se promovira debljina kao poželjan izgled tijela, pretilost će i dalje rasti.

Hrvati također imaju problem s debljinom, a po zadnjim se podacima nalazimo među pet najdebljih nacija u Europi. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo U Hrvatskoj problem s debljinom  ima 20,3 7 posto odraslog stanovništva, 20,14 posto muškaraca i 20,60 posto žena, od čega u dobi od 45 do 54 godine 27,85 posto muškaraca i 32,82 posto žena. U svijetu je situacija sljedeća: Više je od 700 milijuna odraslih osoba s debljinom. Ovo je opasan problem, a njegovo rješavanje će potrajati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije