Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zbog plaćanja instrukcija ugroženi kućni budžeti

Većina anketiranih odlazi k svojim instruktorima, a samo ih manji dio, 24%, poduku dobiva u svom domu.
03. veljače 2012. u 11:52 10 komentara 96 prikaza
skola
Foto: pixsell

– Redovito uzimamo instrukcije iz matematike i engleskog. Matematiku mu drži studentica, koja, kad mu zatreba, daje i instrukcije iz fizike i kemije. Puni sat, dakle 60 minuta plaćamo joj 50 kuna, a u pravilu uzimamo blok-sat. Engleski je malo skuplji, sat vremena 60 kuna, a poučava ga umirovljena profesorica engleskog – kaže  nam Katarina.

Za pozitivnu ocjenu

Njezin sin Leo učenik je osmog razreda jedne zagrebačke škole.

– Prošle godine instrukcije smo uzimali za pozitivnu ocjenu iz matematike, a držao ih je jedan profesor. Bio je jako skup, 45 minuta naplaćivao je sto kuna, a učinak je bio slab. Ove godine imamo tu studenticu do koje smo došli po preporuci i super smo zadovoljni. Instrukcije jesu skupe, zbog tih troškova moram pored svog raditi i drugi posao, ali ocjene moraju biti što bolje kako bi se moj sin lakše upisao u srednju školu – objašnjava Katarina.

Najbolje s preporukom

Njezin sin dio je većine učenika koji u osnovnoj a posebno u srednjoj školi uzimaju instrukcije ili za pozitivnu ili češće za bolju ocjenu od one koju imaju. Prema rezultatima online-ankete, koju je proveo Edu Centar na 500 ispitanika, njih 78 posto kazalo je da uzima instrukcije. Od tih kojima su trebale instrukcije plaćalo je njih 74 posto, a ostali su imali sreće pa ih je besplatno poučavala rodbina ili prijatelji (19%), a 6% izjavilo je da je dopunska nastava bila organizirana u školi. Većina korisnika instrukcije je primala u instruktorovu domu, a jednom manjem dijelu (24%) instruktori su dolazili kući.

Našoj sugovornici Katarini i njezinu sinu Leu instruktorica iz matematike dolazi kući, a kod instruktorice engleskog ide.

Do jedne i druge su, kao i većina ispitanika u anketi, došli po preporuci. Jednu je preporučila profesorica jezika u školi koju Leo pohađa, drugu roditelji Leova kolege.

Krivo školstvo

Već se godinama ne stišavaju primjedbe roditelja koji, ogorčeni plaćanjem dodatne poduke, uporno prozivaju školski sustav. I stručnjaci se slažu da činjenica da instrukcije uzima većina učenika govori o slabostima osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava.

76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • tzombixx:

    Kaže da mora raditi 2 posla da bi platila instrukcije. Ne bi li joj bilo jeftinije da sama da instrukcije djetetu? Mislim, pa završila je osnovnu školu dakle zna to sve... zar ne... Možda je i srednju školu čak završila. ... prikaži još! U čemu je problem? Koliko čujem ima i kakademski obrazovanih građana koji klincima plaćaju instrukcije pa mi nije baš jasno kako netko s diplomom ne može klincu pomoći oko matematike iz osnovne škole. Ono... kajjaznam...

  • prava istina:

    tzombixx, valjda budeš shvatio jednom kakovu si nelogičnost izrekao. Nekad matematika i danas nije isto. Roditelji teško mogu dati instrukcije svojem djetetu jer je autoritativnost jedan osnov za to. Dakle nije to tako kako ti kažeš.

  • ponor:

    Držao sam povremeno instrukcije, i ne bih nikad više. Djeca još i shvate gradivo kad im tumačiš, ali doma ništa ne rade sami. Roditelj onda okrivljuje nastavnika i instruktora, a ne vide da im djeca vrijeme provode lajkajući po fejsu ... prikaži još! i igrajući igrice. Djeca su jako nestrpljiva, jedan mi je dolazio na instrukcije moleći me da ga ne gnjavim previše, meni će njegovi ionako platiti. Instant generacije, to je problem. I prevelika očekivanja s roditeljske strane.